Skip to main content

Eerlijke handel, ook op school?!

EN OF!

Vanuit de overtuiging dat kinderen en jongeren een luide stem hebben, kabaal kunnen maken, gedreven zijn en een niet aflatend enthousiasme hebben, gaan we aan de slag met leerlingen én leerkrachten om te tonen dat een eerlijke wereldhandel kán.  

Oxfam-Wereldwinkels ondersteunt scholen in het integreren van eerlijke handel op school op verschillende manieren. We bieden scholen een waaier van methodieken en modellen om leerlingen te informeren, hen bewust te maken en te activeren omtrent eerlijke handel.

eerlijke handel: ook op school natuurlijk.

Een combinatie van informeren, bewustmaken en activeren maakt dat kinderen en jongeren meer bewust in de wereld staan. Vanuit de vragen ‘Wat gebeurt er allemaal op vlak van handel? Kan dat wel? Mag dat wel?!’ en een gezond verontwaardigheidsgevoel over de oneerlijke en absurde situatie in de wereldhandel, gaan we aan de slag rond eerlijke handel.

Scholenacties

Twee keer per jaar schiet het hele onderwijslandschap in actie! Naar aanleiding van World Fair Trade Day roepen we scholen op om de wereldhandelsproblematiek  meer bepaald in de suikerketen, aan te kaarten tijdens 'Handel nu' op (of in aanloop naar) vrijdag 13 mei 2016. Bekijk de website, registreer je school of lees de actietips en download de lespakketten. Veel plezier, veel succes!

Tijdens de Week van de Fair Trade schieten de acties opnieuw uit de grond! Van 5 tot 15 oktober 2016 wordt België overspoeld door té gekke acties, om te tonen dat een eerlijke wereldhandel kán. Benieuwd naar de voorbije editie? Neem een kijkje op de site van Què?!.

Educatief aanbod

We werkten heel wat materiaal uit waarmee je aan de slag kan gaan, binnen én buiten de schoolmuren. Zowel voor het lager als het secundair onderwijs liggen de methodieken voor het grijpen. Bekijk een overzicht van al ons lesmateriaal.

Op dezelfde pagina vind je een overzichtelijke catalogus met ons hele aanbod infomateriaal. Zo hopen we je mee op weg te zetten om ook in jouw school eerlijke handel de aandacht te geven die het verdient.

Wereldwinkel op School

Wereldwinkel op School gelijkstellen aan een verkoopsstand op school? Geen sprake van! Een Wereldwinkel op School (WoS) zorgt voor een fijne mix tussen actie, educatie en verkoop van eerlijke handel. Het is een project van scholieren zelf, en het is natuurlijk geweldig plezant! Lees meer over wat WoS is en kan zijn.

Ondersteuning op maat: traject eerlijke handel op school

Dompel je school onder in eerlijke handel. Een traject rond eerlijke handel is een fantastische manier om iedereen mee te nemen in het achterliggende verhaal. Wat dacht je van een bezoek aan de wereldwinkel, proeverijen of zelfs een partner uit het Zuiden op bezoek in je school? Samen met jou zoeken we graag naar een traject op maat.

Ook op vlak van nascholing organiseren we zelf, en soms in samenwerking met andere partners, vormingsdagen voor leerkrachten. We willen zoveel mogelijk leerkrachten goesting doen krijgen om aan de slag te gaan rond eerlijke handel, om ze vaardigheden en kennis bij te brengen om dit ook in de school over te brengen naar kinderen en jongeren.

Zit je met prangende vragen over eerlijke handel op school? Wij laten geen enkele vraag onbeantwoord! Je bereikt ons vlotjes op scholen [at] oww [dot] be of op 0497/58.38.97.

Documenten