Expo 50 jaar Oxfam-Wereldwinkels

Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent Start: 19.11.2021 Einde: 28.02.2022

Op 19 november start in Amsab-ISG een nieuwe expo: 50 jaar Oxfam-Wereldwinkels door een grafische bril. Deze expo met bijhorende publicatie neemt je via beelden mee doorheen het 50-jarige bestaan van Oxfam-Wereldwinkels.

Wat begon in 1971 met de allereerste wereldwinkel in een gammel huis in Antwerpen ontpopte zich tot dé fairtradepionier van België. Oxfam toonde in die halve eeuw haar maatschappelijk engagement door de introductie in Vlaanderen van het eerlijke handel-concept, maar ook in samenwerkingsverbanden zoals de anti-apartheidscampagnes en de antiraketbetogingen. ‘Alle handel eerlijk maken en onze organisatie dus overbodig maken, blijft het doel’, aldus Eva Smets, directeur van Oxfam België.

De expo biedt een unieke kijk op de 50-jarige geschiedenis van Oxfam-Wereldwinkels. Aan de hand van beelden zet ze de ambities, campagnes en de werking van de Wereldwinkels in het licht. Er is onder meer werk te zien van fotografe Lieve Blancquaert en graficus Gerard Alsteens (GAL). Herinnert u nog politicus Jean-Luc Dehaene naakt in een wijnton of Clara Cleymans vermomd als het Meisje met de parel naar Vermeer? Of de spraakmakende spotprenten voor eerlijke handel? Zij drukten elk hun herkenbare stempel op de campagnes van Oxfam-Wereldwinkels.

Gratis toegang. Open elke werkdag van 9 tot 17 uur en op zondagochtend van 10 tot 13 uur. Gesloten van 25/12 t.e.m. 03/01.

 

Amsab-ISG

Amsab-ISG verzamelt en beheert allerlei materiaal van sociale bewegingen en initiatieven rond de noord-zuidproblematiek. In 1993 verwierf ze het archief van het nationaal secretariaat van Oxfam-Wereldwinkels. Later volgden nog overdrachten, waaronder die van individuele wereldwinkels.

09/224.00.79 website

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief