Prikkel 2021

ONLINE, 1000 Brussel Start: 12.02.2021 Einde: 13.02.2021

De/Reconstruct: Unchain Your Mind!

Wat als we onze kijk op de wereld, onze relatie met anderen en onze plaats in de samenleving in twijfel trekken? Hebben we allemaal dezelfde kansen, dezelfde rechten, dezelfde privileges, dezelfde mogelijkheid om onze stem te laten horen? Is er een verschil tussen de wereld zoals die is en de wereld zoals die ons wordt aangeleerd? Op 12 en 13 februari nodigt Prikkel 2021 je uit om hetgeen wat je denkt dat je verworven hebt uiteen te halen (‘deconstuct’) en hierna terug op te bouwen (‘reconstruct’).

Elk jaar komen jongeren uit het hele land samen voor een weekend vol ontmoetingen, debatten en uitwisselingen. Ook al verstoort het coronavirus de formule dit jaar een beetje, de inhoud, de ambiance en de warme sfeer van Prikkel zal er nog steeds zijn.

“Het is altijd zo geweest!”

#MeToo, Black Lives Matter, zegt je dat iets? Deze bewegingen hebben zich uitgesproken over de discriminatie van groepen mensen. Maar voor sommigen wordt praten over witte privileges of het privilege van mannen ervaren als een aanval, een agressie. “Het is altijd zo geweest! Waarom zou ik het model in twijfel trekken dat ik altijd heb gekend, mijn manier van leven of denken?”

Dit oude model houdt echter vooroordelen, stigmatiserend (ten onrechte een slechte reputatie bezorgen) of onderdrukkend gedrag in stand. Dit is het moment om dit model te bekijken op een kritische manier en helemaal uiteen te halen (deconstrueren) en een nieuw model te herbouwen (reconstrueren). Hetzelfde geldt voor bepaalde overtuigingen: moet de democratie veranderen? Hoe kunnen we actoren van verandering zijn? Zijn mensenrechten of vrijheid voor iedereen, of slechts voor een klein deel van de samenleving?

We gaan online

Op 12 en 13 februari gaan we tijdens Prikkel 2021 samen kijken hoe we de wereld kunnen reconstrueren. Op vrijdagavond staat er een online escapegame op de planning als inleiding tot het thema, gevolgd door een lezing als inhoudelijke introductie. Op zaterdagvoormiddag bieden we 2 workshops aan en een artistiek optreden tijdens de lunch.  Maak je geen zorgen, Prikkel 2021 zal online doorgaan maar zal evengoed op de echte wereld gefocust zijn zoals voorgaande jaren. Wil je niet passief voor je scherm zitten en kijken hoe iemand jou inhoud aanbiedt?  Dat is goed, want ook deze workshops zullen interactief zijn!

BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE PROGRAMMA

Ik schrijf me in

 

Praktisch

  • Waar? Je ontvangt een bevestiging na inschrijving, de link naar Prikkel 2021 krijg je in je mailbox een aantal dagen voor het evenement.
  • Wanneer? Vrijdag 12 februari van 19u-22u en zaterdag 13 februari van 09u30-14u.
  • Wat? Thematische escape game, workshops en een slam poetry optreden.
  • Voor wie? Jongeren van 16 tot 30 jaar.
  • Prijs? Prikkel 2021 is gratis. Let op, inschrijven is verplicht.
  • Programma? Vind je hier!

Je ontvangt alle praktische details per e-mail, maar stel gerust je vragen via info@prikkel.net. Volg al het nieuws over Prikkel 2021 op de voet via het Facebook-evenement.

 

Dit was Prikkel 2020:

Van 21 tot 23 februari kwamen een 60-tal jongeren uit heel België samen tijdens een boeiend weekend over activisme.

Ze kregen een mooie mix van theoretische en praktische workshops voorgeschoteld, er werden heel veel vriendschapsbanden gesmeed, ze hebben heerlijk veganistisch gegeten en zalig gedanst (zowel tijdens de workshop Tinku als op het feest), ze volgden interessante rondleidingen door Brussel of een inleefatelier, werden van hun stoel geblazen door de boeiende keynote van Lieven de Cauter, en konden tijdens een informele Q&A al hun vragen kwijt aan Anuna de Wever en Lola Segers.

Kortom het was een weekend vol interactie, zowel tussen workshopgevers en deelnemers, als deelnemers onderling, er werd veel bij geleerd, ook van elkaar, en goed uitgewisseld.

 

Oxfam & Broederlijk Delen

Doelgroep

Jongeren tot en met 30 jaar.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief