Stiltecirkel uit solidariteit met Palestijnen

Markt, 8700 Tielt Start: 15.05.2019 Einde: 15.05.2019

15 mei: actie 71 jaar kolonisatie Palestina op Tieltse markt

Op 15 mei 1948 riep Ben Gurion de onafhankelijke staat Israel uit. Voor Israël is 15 mei een feestdag. Voor de Palestijnen is dit de dag van de catastrofe, de Nakba. Het betekent voor hen het begin van de etnische zuivering, het begin van de verdrijving en de vlucht van de Palestijnen van hun geboortegrond Palestina. Palestijnse vluchtelingen in kampen in door Israël bezet gebied maar ook over heel de wereld nog steeds de sleutels hebben van hun huizen, waaruit ze zijn verdreven tijdens de nakba. Ook zij herdenken elk jaar deze dag, met vlaggen en sleutels, in de hoop dat er ooit recht zal geschieden. Sinds 1948 zijn 440 Palestijnse dorpen verwoest. Israëlische nederzettingen kwamen in de plaats.

Op dinsdag 15 mei 2019, precies 71 jaar na de Nakba, wil men, in solidariteit met de Palestijnen, in een aantal steden een stiltecirkel vormen, met de namen van de 440 verdwenen dorpen en de vraag aan de internationale gemeenschap om recht te laten geschieden en de Palestijnse bevolking de bescherming te bieden zoals in het Internationaal recht is voorzien. We hopen dat vele mensen even tijd maken en aansluiten bij deze manifestatie in volledige stilte. Stilte omwille van het verdriet en het onrecht dat zoveel Palestijnen lijden, stilte gedragen door velen, als krachtig signaal naar de Internationale gemeenschap, maar stilte is soms ook krachtiger dan woorden.

Deze nationale actie wordt gecoördineerd door Pax Christi Vlaanderen en ondersteunt door heel wat Noord-Zuidorganisaties. Ook in Tielt gaat een stiltecirkel door op woensdag 15 mei van 12u30 tot 13u op de markt aan de Halletoren op initiatief van de Wereldwinkel.

Ze doen dat in het kader van de Interrnationale Dag van de Fair Trade. Op die manier wil Oxfam Wereldwinkel steun geven aan de Palestijnse boeren die proberen te overleven in moeilijke omstandigheden. Hun vruchtbare landbouwgronden en de toegang tot water worden afgenomen door de staat Israël.

Met de verkoop van hun Palestijnse couscous en olijfolie aan Oxfam-Wereldwinkels proberen de boerenfamilies hun landbouw in stand te houden en te overleven.

OWW Tielt

website

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief