Bite to Fight for a fair income

Neen, we richtten geen dubieuze club in een ongure kelder op. Wel lanceerde Oxfam een samenwerkingsproject met haar partner, de coöperatie CPR-Canaan in Ivoorkust, om een leefbaar inkomen waar te maken. Het product dat je kan smaken uit deze samenwerking is onze ‘Bite to Fight’-chocolade.

Met elke hap Oxfam-chocolade draag je bij aan een betere toekomst voor de cacaoboeren en hun gezin. Bovendien steun je een vrijwilligersbeweging die via acties, campagnes en beleidswerk strijdt voor een volledig duurzame cacaosector.

We betalen cacaoboeren meer

Samen overbruggen we de kloof naar een leefbaar inkomen door een langdurig partnerschap aan te gaan met de producenten. Oxfam betaalt een fors hogere prijs en de boeren investeren in duurzame teelttechnieken, zetten in op andere gewassen (naast cacao) om hun inkomen te diversifiëren en komen op voor gendergelijkheid.

Wat is een leefbaar inkomen?

We dagen de chocoladesector uit

Met het Bite to Fight-project hopen we dat voedingsmultinationals volgen. Dat is het doel. We willen het goede voorbeeld geven en onze ervaringen maximaal delen met andere bedrijven en boeren.

Binnen het kader van Beyond Chocolate stimuleren we alvast de Belgische chocoladesector om dezelfde inspanningen te leveren en ervoor te zorgen dat tegen 2030 alle Belgische chocolade duurzaam is en een leefbaar inkomen garandeert voor de cacaoboeren.

Oxfam komt bovendien op voor een zorgplichtwet die bedrijven in alle sectoren verplicht om mensenrechten en milieu te respecteren.

Alles over eerlijke handel in de cacaosector

Panelgesprek op chocoladesalon

Zet je tanden in de strijd voor eerlijke chocolade

Bite to Fight-chocolade staat voor:

  • een verdrievoudiging van het inkomen van de boer
  • een waardig leven voor de boer en zijn gezin
  • kinderen die naar school kunnen (in plaats van op de plantage te helpen)
  • duurzame landbouw, zonder ontbossing
  • een programma dat vrouwenemancipatie stimuleert
  • een transparante organisatie die de (chocolade)lat zo hoog mogelijk legt
  • kwaliteitsvolle chocolade, met vooruitstrevende ambities als voorbeeld voor de rest van de sector

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief