Bite to Fight for a fair income

Chocolade is een miljardenbusiness. Toch leven cacaoboeren in extreme armoede. Ze verdienen slechts één derde van wat nodig is voor een leefbaar inkomen.

Om de kloof tot aan een leefbaar inkomen te dichten, betalen wij nu een extra, flexibele Oxfam-premie, bovenop de fairtrademinimumprijs en -premie. Die gaat rechtstreeks naar de cacaocoöperatie.

Om deze inspanning in de kijker te zetten, kregen de Oxfam Fair Trade-chocoladerepen in september een nieuwe “Bite to Fight (for a fair income)”-verpakking.

Met elke hap Oxfam-chocolade draag je bij aan een betere toekomst voor de cacaoboeren en hun gezin. Bovendien steun je een vrijwilligersbeweging die via acties, campagnes en beleidswerk strijdt voor een volledig duurzame cacaosector.

 

Assortiment Bite to Fight-chocolade

Problematiek in de cacaosector

Ondanks de inspanningen van vele chocoladespelers schetst de Cacaobarometer 2018 geen mooi beeld van de cacaosector.

 • Cacaoboeren leven nog steeds in extreme armoede. Ze verdienen gemiddeld slechts een derde van wat ze nodig hebben om in hun basisbehoeften te voorzien.
 • 2,1 miljoen kinderen verrichten zwaar werk in de West-Afrikaanse cacaovelden
 • 85% van het regenwoud in Ivoorkust en Ghana verdween de voorbije 25 jaar. De belangrijkste oorzaak daarvan is de cacaoteelt (30%). We eten dus letterlijk het bos op.

Het is pijnlijk duidelijk dat de vele duurzaamheidsprogramma’s en certificeringen geen impact hebben zolang er niet wordt ingezet op een eerlijke, stabiele prijs voor de boer. Daarom streven wij naar een leefbaar inkomen voor alle cacaoboeren.

Download de cacaobrochure

 

De toeleveringsketen van cacao

Lees meer over (eerlijke) handel in cacao.

Alles over cacao

Op weg naar een leefbaar inkomen

Wat is een leefbaar inkomen?

Een leefbaar inkomen is nodig voor een waardig leven. Het dekt:

 • voedsel
 • essentiële diensten (onderwijs, gezondheid, kledij, …)
 • een woning
 • een buffer voor momenten van tegenslag

En dat voor de volledige familie.

De gemiddelde cacaoboer verdient slechts een derde van een leefbaar inkomen (Cacaobarometer 2018). In een duurzame cacaosector verdienen boeren een leefbaar inkomen zodat ze de juiste beslissingen kunnen maken voor hun plantage, het milieu en hun gezin.

Stap 1: partnerschap Belgische chocoladesector

Via campagnes, vormingen, lobbywerk, onderzoek,… strijden we al jaren voor een structureel duurzame cacaosector. In oktober 2018 onderschreven zo’n 30.000 mensen onze vraag naar wetgeving die de mensenrechten en het milieu in de productieketen van chocolade (en bij uitbreiding in andere productieketens) beschermt.

Onder deze impuls tekenden de Belgische chocolade-industrie en supermarkten eind 2018 het partnerschap ‘Beyond Chocolate’. Daarmee beloven ze om ten laatste tegen 2030 chocolade te maken met cacao afkomstig van cacaoboeren die minstens een leefbaar inkomen verdienen. Hun cacaoproductie zal tegen dan ook niet meer gepaard gaan met ontbossing.

We blijven ons engageren om ervoor te zorgen dat deze beloftes nagekomen worden.

Stap 2: meer betalen aan de cacaoboer

Om de toon te zetten voor de rest van de sector gaan we zelf aan de slag en leggen de lat voor onze chocolade nog hoger. Dit doen we in de eerste plaats door ons prijsbeleid te herbekijken. Via een flexibele Oxfam-premie, bovenop de fairtrademinimumprijs en -premie, verhogen we de prijs die we betalen voor deze cacao fors. Zo dichten we de kloof naar een fair en leefbaar inkomen voor cacaoboeren.

Panelgesprek op chocoladesalon

Hoe gaat dit in zijn werk?

De Oxfam-premie wordt toegekend aan de cacaocoöperatie en moedigt boeren aan om duurzame beslissingen te maken. In samenspraak met de leden beslissen ze hoe de premie zal worden aangewend. Investeringen in onderwijs, bijvoorbeeld, of in andere inkomstenbronnen of duurzame landbouwtechnieken. Het resultaat van die investeringen zal er op termijn voor zorgen dat boeren een leefbaar inkomen verdienen. Een vaste, eerlijke prijs voor de geteelde cacao is cruciaal, maar de boeren moeten daarnaast, met de hulp van de coöperatie, ook inspanningen leveren om de kwaliteit, hoeveelheid en efficiëntie van hun cacaoteelt te verbeteren.

Lees meer over de samenwerking met onze partners

In het kort

Bite to Fight voor

 • een verdrievoudiging van het inkomen van de boer
 • een waardig leven voor de boer en zijn gezin
 • kinderen die naar school kunnen (in plaats van op de plantage te helpen)
 • duurzame landbouw, zonder ontbossing
 • een programma dat vrouwenemancipatie stimuleert
 • een transparante organisatie die de (chocolade)lat zo hoog mogelijk legt
 • kwaliteitsvolle chocolade, met vooruitstrevende ambities als voorbeeld voor de rest van de sector

 

Podcast: 1 jaar na ‘Beyond Chocolate’…

beantwoordt en stelt onze chocolade-expert Bart de moeilijke vragen over duurzame Belgische chocolade. Beluister de podcast van IDH:

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief