Fairtradepionier met meeste impact

Circa een halve eeuw geleden werden we de fairtradepionier van België. Oxfam-koffie is niet alleen ‘s lands eerste fairtradekoffie, al sinds de opstart prijkt het koffieassortiment ook op de eerste plaats, als de meest verkochte fairtradekoffie.

We plannen nog even door te gaan op dit elan, want dankzij onze leiderspositie kunnen we echt het verschil maken. Voelbaar verschil voor de boeren en onderscheidend in kwaliteit. Doe je ook mee?

Welk merk
maakt nu écht
het verschil?

Wereldwijd drinken we met z'n allen 2 miljard kopjes koffie per dag. En tegenwoordig weet iedereen dat de boeren die je koffie produceren, nog te vaak een bestaan leiden getekend door armoede en onzekerheid.

Steeds meer mensen kiezen daarom voor koffie uit eerlijke handel. Hoera! Maar momenteel wordt de markt ook overspoeld door fairtradekoffies en andere ethische koffie-initiatieven.

Als consument is het vaak hoofdkrabben: welk merk maakt nu écht het verschil?

Als fairtradepionier maakt Oxfam-Wereldwinkels het verschil op drie niveaus:

Voor boeren

Een eerlijke prijs en nauwe samenwerking om samen te bouwen aan een echt duurzame koffieteelt. Het Partnerfonds ondersteunt de coöperaties op vlak van verduurzaming, management, vermarkten van hun producten, ...

Voor consumenten

Een (biologische) fairtradekoffie van uitmuntende kwaliteit en volledige transparantie in de productieketen.

Voor het milieu

Inzet op duurzame en klimaatvriendelijke teelttechnieken, omschakeling naar biologische teelt.

Grootste
impact voor de
koffieboeren

De jaren ervaring en de prominente leiderspositie vertalen zich in nog meer positiefs. Dixit Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium: “Als marktleider (in fairtradekoffie) creëer je logischerwijs ook de grootste impact voor de boeren.”

Hoeveel levert onze impact concreet op voor de koffieboeren in het Zuiden? Laten we dat even illustreren met de cijfers van Fairtrade Belgium voor de periode 2003-2019: 6.600 ton gebrande koffiebonen, oftewel 3,4 miljoen dollar aan uitbetaalde fairtradepremies.

Besluit: hoe meer koffie er aan fairtradevoorwaarden verkocht wordt, hoe hoger de inkomsten, de premie, en dus de voelbare impact voor de boeren!

We waken nauwgezet over onze impact. Daarom ...

... werken we enkel met coöperaties van kleine en kwetsbare producenten en kopen we rechtstreeks aan; onze keten is volledig traceerbaar.

... gaan we langdurige relaties aan en kopen jaarlijks aan. Dit biedt de boeren inkomstgarantie.

... bieden we de mogelijkheid tot voorfinanciering.

... betalen we een eerlijke prijs: fairtrademinimumprijs + biopremie + kwaliteitspremie.

... zetten we actief in op duurzame teelt (biologisch en agro-ecologie); 65% van ons koffie-assortiment is bio.

... strijden we voor structurele verandering; met 6.500 vrijwilligers doen we daarnaast ook aan sensibiliserend en beleidsbeïnvloedend werk.

Jaren ervaring.
Dat laat zich smaken.

In 1971 kocht Oxfam-Wereldwinkels de eerste zak fairtradekoffie uit Tanzania aan. Die decennia van eerlijke handel drijven en opbouw aan koffie-expertise, leveren uiteraard een uitmuntende kwaliteit op.

Die kwaliteit wordt bovendien nauwlettend in de gaten gehouden, onder andere door een in-house koffie-expert.

Ontdek het uitgebreide assortiment: van bio single origine, over milde blends, tot smaakvolle bio-decafkoffies; in bonen, gemalen of pads.

En drink jij
al Oxfam-koffie
op het werk?

Je bezoekers, klanten en werknemers verwennen en meteen de juiste, eerlijke toon zetten? Dat doe je — onder andere — door hen een kopje fairtradekoffie aan te bieden.

Van de gepaste koffiemachine, tot de makkelijke 1 kg verpakkingen: op je werk drink en serveer je voortaan Oxfam-koffie. Het fairtradechocolaatje en -suikertje maken het geheel helemaal af.

Ga naar onze koffieservice voor bedrijven.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief