Fairtradepionier met positieve impact

1971. Een halve eeuw geleden werden we de fairtradepionier van België. Het product dat toen over de toonbank schoof? Koffie uit Tanzania. Oxfam-koffie is niet alleen ‘s lands eerste fairtradekoffie, al sinds de opstart wordt de koffie goed gesmaakt en prijkt het koffieassortiment ook in de hitlijsten. En dat is geweldig nieuws voor onze klanten én onze koffiepartners.

We plannen nog even door te gaan op dit elan, want dankzij onze prominente positie kunnen we echt een voelbaar verschil maken voor de boeren. Doe je ook mee?

Welk merk
maakt nu écht
het verschil?

Wereldwijd drinken we met z’n allen 2 miljard kopjes koffie per dag. De boeren die je koffie produceren leiden door de bijzonder lage prijzen die ze krijgen echter nog te vaak een armoedig en erg onzeker bestaan.

Steeds meer mensen weten dat en kiezen daarom voor koffie uit eerlijke handel. Veel bedrijven en start-ups volgden in de afgelopen jaren ook het voorbeeld van Oxfam. Hoera! Maar ook: beetje keuzestress.

Als consument is het namelijk vaak hoofdkrabben, want je wil het merk dat écht het verschil maakt.

Als fairtradepionier maakt Oxfam-Wereldwinkels het verschil op drie niveaus:

Voor de boeren

Een eerlijke prijs en nauwe samenwerking om samen te bouwen aan een echt duurzame koffieteelt. Het Partnerfonds ondersteunt de coöperaties op vlak van verduurzaming, management, vermarkten van hun producten, ...

Voor de consumenten

Een (biologische) fairtradekoffie van uitmuntende kwaliteit en volledige transparantie in de productieketen.

Voor het milieu

Inzet op duurzame en klimaatvriendelijke teelttechnieken, omschakeling naar biologische teelt.

Grootste
impact voor de
koffieboeren

De jaren ervaring en de prominente positie vertalen zich in nog meer positiefs. Hoeveel ‘positiefs’ levert dat precies op voor de koffieboeren in het Zuiden?

Laten we dat even illustreren met cijfers voor de periode 2003 tot 2019: 6.600 ton gebrande koffiebonen, oftewel 3,4 miljoen dollar aan uitbetaalde fairtradepremies.

Besluit: hoe meer fairtradekoffie jij kiest, hoe meer koffie er aan fairtradevoorwaarden verkocht wordt, hoe hoger de inkomsten, de premie, en dus het voelbare verschil voor de boeren!

We waken nauwgezet over onze impact. Daarom ...

... werken we enkel met coöperaties van kleine en kwetsbare producenten en kopen we rechtstreeks aan; onze keten is volledig traceerbaar

... gaan we langdurige relaties aan en kopen jaarlijks aan. Dit biedt de boeren inkomstgarantie

... bieden we de mogelijkheid tot voorfinanciering

... betalen we een eerlijke prijs: fairtrademinimumprijs + biopremie + kwaliteitspremie

... zetten we actief in op duurzame teelt (biologisch en agro-ecologie); 65 % van ons koffie-assortiment is bio

... strijden we voor structurele verandering; met 6.500 vrijwilligers doen we daarnaast ook aan sensibiliserend en beleidsbeïnvloedend werk

Jaren ervaring.
Dat laat zich smaken.

In 1971 kocht Oxfam-Wereldwinkels de eerste zak fairtradekoffie uit Tanzania aan. Die decennia van eerlijke handel drijven en opbouw aan koffie-expertise, leveren uiteraard een uitmuntende kwaliteit op.

Die kwaliteit wordt bovendien nauwlettend in de gaten gehouden, onder andere door een in-house koffie-expert.

Ontdek het uitgebreide assortiment: van bio single origine, over milde blends, tot smaakvolle bio-decafkoffies; in bonen, gemalen of pads.

En drink jij
al Oxfam-koffie
op het werk?

Je bezoekers, klanten en werknemers verwennen en meteen de juiste, eerlijke toon zetten? Dat doe je — onder andere — door hen een kopje fairtradekoffie aan te bieden.

Van de gepaste koffiemachine, tot de makkelijke 1 kg verpakkingen: op je werk drink en serveer je voortaan Oxfam-koffie. Het fairtradechocolaatje en -suikertje maken het geheel helemaal af.

Ga naar onze koffieservice voor bedrijven.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief