De best verkochte fairtradekoffie heeft ook de meeste impact

Circa een halve eeuw geleden werden we de fairtradepionier van België. Oxfam-koffie is niet alleen ‘s lands eerste fairtradekoffie, al sinds de opstart prijkt het koffieassortiment ook op de eerste plaats, als de meest verkochte fairtradekoffie. We plannen nog even door te gaan op dit elan, want dankzij onze leiderspositie kunnen we echt het verschil maken. Voelbaar verschil voor de boeren en onderscheidend in kwaliteit. Doe je ook mee?

Wereldwijd drinken we met z’n allen 2 miljard kopjes koffie per dag. En tegenwoordig weet iedereen dat de boeren die je koffie produceren, nog te vaak een bestaan leiden getekend door armoede en onzekerheid. Steeds meer mensen kiezen daarom voor koffie uit eerlijke handel. Hoera! Maar momenteel wordt de markt ook overspoeld door de fairtradekoffies en andere ethische koffie-initiatieven.

Als consument is het vaak hoofdkrabben: welk merk maakt nu écht het verschil?

Bij Belgisch fairtradepionier, Oxfam-Werelwinkels / Fair Trade, maken we, mede dankzij bijna 50 jaar aan expertise, een verschil op diverse niveaus:

  • voor de boeren: een eerlijke prijs en nauwe samenwerking om samen te bouwen aan een echt duurzame koffieteelt. Het Partnerfonds ondersteunt de coöperaties op vlak van verduurzaming, management, vermarkten van hun producten …
  • voor de consumenten: een (biologische) fairtradekoffie van uitmuntende kwaliteit en volledige transparantie in de productieketen.
  • voor het milieu: inzet op duurzame en klimaatvriendelijke teelttechnieken, omschakeling naar biologische teelt.

Grootste impact voor de koffieboeren

De jaren ervaring en de prominente leiderspositie vertalen zich in nog meer positiefs. Dixit Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium: “Als marktleider (in fairtradekoffie) creëer je logischerwijs ook de grootste impact voor de boeren.”

Hoeveel levert onze impact concreet op voor de koffieboeren in het Zuiden? Laten we dat even illustreren met cijfers: 6600 ton koffiebonen, oftewel 3.4 miljoen dollar aan uitbetaalde fairtradepremies.

Besluit: hoe meer koffie er aan fairtradevoorwaarden verkocht wordt, hoe hoger de inkomsten, de premie, en dus de voelbare impact voor de boeren!

Bij Oxfam zien we die impact graag exponentieel groeien en we waken er ook nauwgezet over. Daarom:

  • Werken we uitsluitend met coöperaties van kleine en kwetsbare producenten.
  • Kopen we rechtstreeks aan; onze keten is volledig traceerbaar.
  • Gaan we langdurige relaties aan en kopen jaarlijks aan. Dit biedt de boeren inkomstgarantie.
  • Bieden we de mogelijkheid tot voorfinanciering.
  • Betalen we een eerlijke prijs: fairtrademinimumprijs + biopremie + kwaliteitspremie.
  • Zetten we actief in op duurzame teelt (biologisch en agro-ecologie). 65 % van ons koffie-assortiment is bio.
Oxfam Koffie Nr 1

Jaren ervaring. Dat laat zich smaken.

In 1971 kocht Oxfam-Wereldwinkels de eerste zak fairtradekoffie uit Tanzania aan. Die decennia van eerlijke handel drijven en opbouw aan koffie-expertise, leveren uiteraard een uitmuntende kwaliteit op. Die kwaliteit wordt bovendien nauwlettend in de gaten gehouden, onder andere door een in-house koffie-expert. Het uitgebreide assortiment, van bio single origine, over milde blends, tot de smaakvolle bio-decafkoffies, in bonen, gemalen of pads, dat ontdek je hier:

Lees de actievoorwaarden.

En drink jij al Oxfam-koffie op het werk?

Je bezoekers, klanten en werknemers verwennen en meteen de juiste, eerlijke toon zetten? Dat doe je – onder andere – door hen een kopje fairtradekoffie aan te bieden.

Van de gepaste koffiemachine, tot de makkelijke 1 kg verpakkingen: op je werk drink en serveer je voortaan Oxfam-koffie. Het fairtradechocolaatje en -suikertje maken het geheel helemaal af.

Ga naar onze koffieservice voor bedrijven

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief