World Fair Trade Day, 9 mei 2020

Merci aan onze #FoodFrontLiners!

foodfrontliners world fair trade day banner

Deze coronacrisis toont ons de kwetsbaarheid van de mondiale productieketens waarvan we afhankelijk zijn. Wie er het meest kwetsbaar zijn? Niet de aandeelhouders van grote internationale bedrijven, maar wel de kleinschalige ondernemers, de boeren en de werknemers in lagelonenlanden en onderbetaalde sectoren. Van ironie gesproken: er wordt niet gezorgd voor de mensen die voor ons eten zorgen. De #FoodFrontLiners, zij die aan het begin van de productieketen staan, dragen de grootste risico’s.

Op 9 mei, World Fair Trade Day, willen we hen oprecht bedanken en hun essentiële werk in de kijker zetten. Dat onze winkelrekken gevuld blijven, danken we niet alleen aan de werknemers in onze winkels, maar evengoed aan de boeren dichtbij of veraf.

Waarom ook boeren uit verre landen? Moeten we niet meer lokaal kopen?

De rijst in je keukenkast, de koffie of thee aan je ontbijttafel, je banaan als vieruurtje of het stukje chocolade waar je van geniet voor de televisie. Heel wat producten die je hier kunt kopen komen van ver of bevatten grondstoffen die hier niet kunnen geteeld worden. Toon je hart voor álle boeren, en zet je mee in voor het echt duurzaam en rechtvaardig maken van onze voedselketens. Over de grenzen heen. #KoopLokaalDenkGlobaal

 

1. Toon je hart voor onze #FoodFrontLiners!

  • Stoepkrijtactie: druk je dankbaarheid uit in krijt, op de stoep, maak er een foto van en post deze op je (openbare) social media-kanalen met #FoodFrontLiners.Ga naar Facebook-event
  • Download één van onze #FoodFrontLiners-posters en hang ‘m voor je raam.Download posters

2. Informeer je en lees hoe we samen een wereld met eerlijke en duurzame handelsregels creëren.

Een welgemeende dankuwel is uiteraard fijn om te horen en lezen, maar we willen verder gaan en onze #foodfrontliners écht bedanken. Daarom is het hoog tijd om hun kwetsbare positie terug te schroeven en werk te maken van globale eerlijke en duurzame handelsregels.

En verder?

Als consument heb je een stem. Je kan die gebruiken om consequent te kiezen voor producten uit eerlijke, duurzame handel en zo onze impact te vergroten. Daarmee steun je de kleinschalige boeren uit het Zuiden en ook die dichtbij huis. Jouw stem geeft ook een signaal aan de beleidsmakers en brengt andere consumenten op goede ideeën.

Door voor Oxfam producten te kiezen draag je linea recta een steentje bij aan een eerlijk en leefbaar inkomen voor de boeren en hun gezinnen alsook aan een duurzame, niet-klimaatbelastende landbouw waarin biodiversiteit primeert.

Doe mee! De Oxfam-Wereldwinkel is méér dan een winkel. Spring eens binnen en laat je inspireren door één van onze gemotiveerde vrijwilligers.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief