Eerlijke handel in cacao

Cacao, het zwarte goud van boeren in het Zuiden, maar dat is het niet. De cacaosector staat gekend voor ontbossing, kinderarbeid en extreme armoede.

 

 

Wat loopt er mis in de cacaosector?

 • De meeste cacaoboeren leven in extreme armoede. Gemiddeld verdienen ze een derde van wat ze nodig hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. Door dit systematische tekort kunnen cacaoboeren geen duurzame plannen maken voor hun toekomst.
 • In Ivoorkust en Ghana (samen ongeveer 60% van de cacaoproductie), is zwaar en gevaarlijk werk bij kinderen wijdverspreid in de cacaoteelt.
 • Om cacao te telen, sneuvelt een groot deel van het regenwoud. In Ivoorkust en Ghana moest is de cacaoteelt de belangrijkste oorzaak van ontbossing. Vandaag zijn de laatste stukken regenwoud in die landen ernstig bedreigd.
 • Aan het harde werk van de cacaoboeren liggen deze problemen niet. Ze krijgen weinig kansen in een sector die gedomineerd wordt door slechts enkele bedrijven. Deze machtsconcentratie in de cacaosector werkt schendingen van de mensenrechten van de cacaoboeren in de hand.

Op weg naar duurzame Belgische chocolade

Oxfam ondertekende in 2018 ook het Belgische multi-stakeholder platform Beyond chocolate. Daarin engageert de Belgische chocoladesector om tegen 2030 een minstens leefbaar inkomen te garanderen voor alle cacaoboeren die de grondstof produceren van onze nationale lekkernij. De ambitie zit alvast goed. Die moet nu vertaald worden in daadkracht en transparantie.

Wat wil Oxfam-Wereldwinkels?

Cacaoboeren hebben geen nood aan liefdadigheid. Ze hebben rechten die moeten gerespecteerd worden. Een eerlijke prijs bijvoorbeeld en langdurige contracten waardoor de risico’s beter gespreid worden. Door te strijden voor een zorgplichtwet, maken we onze vuist hard voor de rechten van die boeren die moeten gerespecteerd worden door alle bedrijven.

Een leefbaar inkomen voor cacaoboeren

Wetgeving die cacaoboeren beschermt (zorgplicht)

Wat doet Oxfam?

Beleidswerk

Met ons studie- en lobbywerk roepen we de machtigen ter verantwoording en strijden we voor een eerlijke en duurzame cacaosector. Dat doen we zowel in België als op internationaal niveau, waar we krachten bundelen met andere middenveldorganisaties in het VOICE-Network. Om de twee jaar publiceren we een  Cacaobarometer waarbij we de sector een spiegel voorhouden en wijzen op verantwoordelijkheden.

Eerlijke handel

Veel van onze kennis komt voort uit het feit dat we een directe band hebben met cacaoboeren. Oxfam Fair Trade is natuurlijk ook de Belgische pionier in eerlijke handel. Daarbij proberen we de lat telkens hoger te leggen en het goede voorbeeld te geven aan andere bedrijven:

 1. We kopen rechtstreeks aan bij cacaocoöperaties
  Door een betrouwbare handelspartner te zijn, laten we coöperaties toe zich op een autonome manier te ontwikkelen. Bij beginnende coöperaties helpen we de eerste stappen te zetten en bij gevestigde coöperaties proberen we extra impact te creëren op het inkomen en het welzijn van hun leden en op het milieu.
 2. We betalen een fors hogere prijs
  Met de huidige cacaoprijzen, kunnen cacaoboeren geen leefbaar inkomen verdienen. Daarom betaalt Oxfam fors hogere prijzen en maakt afspraken, en werkt samen met de boeren om de kloof naar een leefbaar inkomen te overbruggen. Met dit Bite to Fight-project willen we het voorbeeld geven aan de rest van de cacaosector.
 3. We zetten in op duurzame cacaoproductie

 

chocolade brochure 2019

Lees alles over Oxfam-chocolade en de toeleveringsketen van cacao:

Download de chocoladebrochure

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief