Cacao

Cacao, het zwarte goud van boeren in het Zuiden, maar dat is het niet. De cacaosector staat gekend voor ontbossing, kinderarbeid en extreme armoede.

Eerlijke handel in cacao

Onze heerlijke “Belgische” chocolade smaakt bitter voor de vele cacaoboeren. De cacaoboer draagt onmenselijk zware lasten en risico’s, terwijl de rest van de sector mooie winsten opstrijkt. Daarmee is de cacaosector een pijnlijk voorbeeld van een verwrongen handels- en voedselsysteem dat niet geregeld kan worden met enkel de goede wil van bedrijven.

De uitdagingen in de cacaosector:

  • De meeste cacaoboeren leven in extreme armoede. Gemiddeld verdienen ze een derde van wat ze nodig hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. Door dit systematische tekort kunnen cacaoboeren geen duurzame plannen maken voor de toekomst.
  • In Ivoorkust en Ghana leveren naar schatting 2,1 miljoen kinderen zwaar en gevaarlijk werk in de cacaoteelt.
  • Om cacao te telen, sneuvelt een groot deel van het regenwoud. In Ivoorkust en Ghana moest 30% plaats ruimen voor cacaobomen. Vandaag zijn de laatste stukken regenwoud in die landen ernstig bedreigd.

Aan het harde werk van de cacaoboeren liggen deze problemen niet. Ze krijgen weinig kansen in een sector die gedomineerd wordt door slechts enkele bedrijven. Deze machtsconcentratie in de cacaosector werkt schendingen van de mensenrechten van de cacaoboeren in de hand.

Handel drijven met boeren in fragiele landen brengt voor ons als Westerse landen  verantwoordelijkheid mee. Maar de bedrijven die de chocoladesector domineren, hebben die verantwoordelijkheid nooit genomen. Eerlijke of oneerlijke chocolade … het werd een keuze voor de consument. Die vrijwillige aanpak volstaat niet meer. Want mensenrechten respecteren is een plicht, geen keuze.

Waar komt cacao vandaan?

Alleen in de tropische gordel rond de evenaar kan je cacao telen. 70% van alle cacao komt uit West-Afrika. Veruit het grootste volume komt uit de buurlanden Ivoorkust (40%) en Ghana (20%), gevolgd door Kameroen (5%) en Nigeria (5%). Andere grote producenten zijn Indonesië (6%) en Ecuador (5%). Cacaoboeren in deze landen hebben in theorie een gouden grondstof in handen.

Waar komt cacao vandaan?

Wat doet Oxfam?

Download de cacaobrochure

Download
  • Rechtstreeks samenwerken
    Wij wachten niet tot 2030. Al in 2019 zetten wij in op hogere prijzen voor onze cacaoboeren om hen op weg te helpen naar een leefbaar inkomen. We engageren ons om onze eigen ervaringen en expertise te delen en de rest van de sector te blijven motiveren. Daarnaast kopen we rechtstreeks aan bij cacaocoöperaties. Via onze partnerwerking ondersteunen we hen in hun landbouw- en handelsactiviteiten. We moedigen cacaoboeren aan om samen te werken en de touwtjes zelf in handen te nemen. Door bijvoorbeeld hun oogst samen te leggen en deze zelf tot aan de haven te brengen kunnen ze meer verdienen.
  • Het goede voorbeeld geven
    De wereldhandel structureel veranderen is een werk van lange adem. Daarom geven we het goede voorbeeld, tot alle handel eerlijk is. In de wereldwinkel vind je een ruim assortiment fairtrade chocolade. Dat is chocolade die op een eerlijke manier werd geproduceerd en verhandeld.

Bekijk het educatief materiaal

Lesmateriaal cacao

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief