Labels en meer

Labels zijn een handig middel, maar geen doel op zich. Of een product op een rechtvaardige en duurzame manier tot stand komt, is belangrijker dan de vraag of het een fairtradelabel draagt. Ook zonder label kan je aan eerlijke handel doen.

Onafhankelijke internationale certificeringsorganisaties bepalen aan welke voorwaarden een product of bedrijf moet voldoen om een fairtradelabel te mogen dragen:

  • De fairtrademinimumprijs betalen.
  • De fairtradepremie betalen.
  • Zich engageren om op lange termijn en zo rechtstreeks mogelijk met de producenten samen te werken, hen waar nodig te ondersteunen en adviseren, en het milieu te respecteren.

Oxfam Fair Trade aanvaardt niet zomaar elk fairtradelabel. We werken enkel met de meest verregaande certificeringssystemen. Op dit moment zijn dat FLO-CERT (Fairtrade International), IMO Fair For Life, Ecocert ESR en SPP (Símbolo de Pequeños Productores).

Momenteel staat op het leeuwendeel van onze producten het Fairtradelabel van FLO-CERT. Maar ook een producentenorganisatie die (nog) geen certificaat heeft, kan onze handelspartner worden. In zo’n gevallen monitoren onze medewerkers en aankopers deze organisaties zelf eerst grondig.

Ook doen we meer dan nodig is om een fairtradelabel te mogen dragen. Onze bewuste keuze om geen grondstoffen van grootschalige plantages te kopen – ook al zijn ze gecertificeerd – en de traceerbaarheid van onze
producten, zijn hiervan de belangrijkste voorbeelden.

Je aankoop van fair trade is geen druppel op een gloeiendhete plaat, maar een druppel olie die het hele raderwerk beter doet draaien. Dat las ik ooit ergens... En het is die boodschap die ik meegeef aan de kinderen die met hun klas onze wereldwinkel bezoeken. Bewust aankopen heeft invloed!
An Defloor, vrijwilliger in Oxfam-Wereldwinkel De Pinte
labels

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief