Eerlijke handel in thee

Thee slurpen is rustgevend, maar de theepluk zelf is hard labeur en het rommelt stevig in de sector. Veel is te wijten aan de machtsconcentratie; de theesector is wereldwijd voor 85% in handen van zeven reuzebedrijven. Wat loopt er mis in de theesector?

 

Machtsconcentratie in de theesector

De theesector is een voorbeeld bij uitstek van een handelsketen waarin een klein groepje grote spelers het voor het zeggen heeft. 85% van de wereldproductie is in handen van zeven voedingsbedrijven, waarvan Unilever (Lipton), Associated British Foods (Twinings) en Sara Lee (Pickwick) waarschijnlijk de bekendste zijn.

Samen met de plantagewerkers, die vaak erg slecht betaald worden voor hun zware arbeid, zijn kleine theeproducenten de zwakste schakel in het hele handelsproces. Zij worden zwaar getroffen door de monopolies en vaak onrechtvaardige prijszettingen van opkopers en grote verwerkers. Ook export- en importtarieven spelen de kleine producenten parten.  Zo blijft er aan het einde van de rit nauwelijks iets voor hen over.

Amok in de theekop: eye-opener voor duurzame thee

Hoe werkt Oxfam aan een duurzame theesector?

Hoe kunnen we het hoofd bieden aan de ecologische wantoestanden door de monocultuur, de armoede, de gezondheidsrisico’s en slechte arbeidsomstandigheden op de grote plantages, en de kinderarbeid? Door onder andere te kiezen voor coöperaties en agro-ecologie!

 • We werken samen met – en steunen dus – coöperaties die verschillende kleinschalige boeren verenigen. Door zich te verenigen, hebben ze meer zeg- en slagkracht op de markt.
 • Agro-ecologie is een manier van landbouwen zonder chemische additieven en waarbij de (bio)diversiteit voorop staat. De theeplanten groeien vaak in de oorspronkelijke bosrijke omgeving en staan er zij aan zij met andere voedsel- en
  boomgewassen. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu: door de diversificatie van de gewassen, is de boer ook niet afhankelijk van de inkomsten van slechts één gewas.

Dit zijn onze partners-in-thee:

Biofoods uit Sri Lanka

Biofoods

Kandy, Sri Lanka
 • Een pionier in bio en fair trade in Sri Lanka 
 • Verwerkt en verpakt zelf de producten van kleinschalige boeren 
 • Oxfam koopt rechtstreeks thee, peper en kokos bij Biofoods
Maak kennis
LFP uit Laos

LFP

Laos
 • Verwerkt en verkoopt eeuwenoude rijst- en theesoorten van uitzonderlijke kwaliteit
 • Beschermt de diversiteit aan thee- en rijstvariëteiten door boeren te ondersteunen en hun producten onder fairtradevoorwaarden te verkopen
 • Oxfam koopt paarse rijst en losse (groene en zwarte) thee aan van LFP
Maak kennis

Oxfam-theebuiltjes uit Sri Lanka

Oxfam-Wereldwinkels koopt al haar thee in builtjes aan van de Sri Lankaanse fairtrade-organisatie Biofoods. Biofoods verwerkt en verpakt de thee van de coöperaties SOFA (Small Organic Farmer Association) en MOPA (Marginalised Producers Organisation). Daarnaast ondersteunt Biofoods de coöperaties met vormingen rond biologische productie en diversificatie van hun gewassen.

Oxfam-thee uit Laos

Onze losse thee komt uit Laos waar Oxfam-Wereldwinkels de theeproducenten fors ondersteunt in de productie, verwerking en vermarkting van hun thee. We adviseren hen over het belang van een sterke cooperatie, promoten duurzame productie en diversificatie,  we informeren over de kwaliteitseisen van de internationale markt, en we delen nieuwe markttrends en afzetmogelijkheden.  Op die manier beogen we een zelfstandige theecooperatie die een hoge kwaliteitsthee op verschillende markten aanbiedt en verkoopt aan een rechtvaardige prijs.

Wat kan jij doen?

Je voelt het al aan je theewater: kiezen voor de Oxfam Fair Trade-thee, natuurlijk. Daarmee kom je al een eind!

 • Je steunt het behoud van oude theesoorten.
 • Je kiest voor de bomen: de wouden in het zuiden van Laos worden behouden.
 • Je steunt er rechtstreeks de kleinschalige boeren en coöperaties mee en draagt bij tot een rechtvaardig inkomen voor hen.

Ook interessant:

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief