Fairtradewijn

Wijn is één van de speerpunten van de Oxfam-Wereldwinkels. In de loop van de jaren bouwden we sterke banden op met onze wijnproducenten. Sommigen kennen we al meer dan 20 jaar. Ons wijnteam selecteert in Chili, Argentinië en Zuid-Afrika een gevarieerd aanbod aan feestelijke wijnen en wijnen voor elke dag, speciale reserva’s en ongecompliceerde klassiekers. Allemaal met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Bekijk het Oxfam-wijnassortiment Maak kennis met de Oxfam-wijnproducenten

 

Wat maakt een wijn fair trade?

Onze wijnen komen van vakmensen die hun werk grondig, in goede omstandigheden en met liefde doen. We kopen onze wijn rechtstreeks aan bij onze partners, aan een eerlijke prijs. Bovendien ontvangen onze partners een fairtradepremie. Met het extra geld van de fairtradepremie kunnen onze partners investeren in projecten die de hele gemeenschap ten goede komen. Lees alles over onze partnerwerking en de 10 principes van fair trade.

Beluister de podcast Wijncast voor tekst en uitleg van onze wijnaankoper Wim Melis.

Biologische wijnen

Bijna de helft van het assortiment van Oxfam Fair Trade is biologisch geproduceerd. Een biocertificatie geeft ons de garantie dat er aan alle bioprincipes wordt voldaan. Biowijn is gemaakt van biologisch geproduceerde druiven. Bovendien ligt het maximale sulfietgehalte lager dan voor conventionele wijn.

Duurzame productie komt bij ons eerste plaats. We willen een leefbaar alternatief bieden voor de economie van de monoculturen, machtsconcentratie en grootschaligheid. Wie bezorgd is om de sociale omstandigheden waarin het product tot stand is gekomen, is meestal ook begaan met de impact op het milieu tijdens de productie, en vice versa.

Lees over onze biologische wijnen uit Chili.

Onze wijnpartner La Riojana (Argentinië) wil de omschakeling naar bio structureel verhogen.

Vegan wijnen

We hebben ook heel wat vegan wijnen in ons aanbod. Dat wil zeggen dat er geen afgeleide dierlijke producten worden gebruikt tijdens de vinificatie. Vaak wordt immers gelatine, vislijm, ei-albumine of melkcaseïne om de nog troebele wijn te klaren, net voor het filteren. Bij onze vegan wijnen wordt in de plaats bijvoorbeeld kalksteen of benoniet gebruikt. Ook komen er geen dieren te pas aan de druiventeelt. Tenzij als natuurlijke onkruidbestrijders. 100 % gerust genieten, dus.

Oxfam-wijnteam in actie

Een team van drie geschoolde wijnkenners, onder leiding van aankoper Wim Melis, selecteert en controleert de wijnen van Oxfam Fair Trade. Een extern labo analyseert elk staal op chemische parameters. Zodra een wijn aankomt in België proeft het team hem opnieuw, om zeker te zijn van een perfecte kwaliteit.

Elk jaar organiseert Oxfam-Wereldwinkels een wijnproeverij voor een groep topwijnkenners. Zij geven hun ongezouten mening over de gedegusteerde wijnen.

Organiseer een wijnproeverij bij jou thuis.

 

Het productieproces van wijn in zeven stappen

  1. Meteen na de oogst worden witte druiven (meestal nog aan de trossen) geperst. Rode druiven worden ontrist en gekneusd. Het sap, in deze faste ‘most’ genoemd, vloeit naar gistingstanks.
  2. Door (natuurlijk en toegevoegde) gistcellen begint de alcoholgisting: de suiker uit de druiven wordt omgezet in onder andere alcohol en koolzuurgas. Om de gisting op gang te houden is het van groot belang dat de temperatuur van de most contstant blijft.
  3. Bij rode wijn vindt ondertussen ook de maceratie (schilcontact) plaats. Dat betekent dat de druivenschillen geweekt worden in de most. Daardoor krijgt de wijn zijn kleur, tanninestructuur en aroma’s.
  4. Dan volgt de malolactische gisting: het appelzuur in de wijn wordt omgezet in melkzuur. Deze gisting is onmisbaar om de zuurtegraad van de wijn te verlagen en zijn geur, kleur en smaak te verfijnen. Bij frisse witte wijnen (bv. sauvignon blanc) is ook deze stap overbodig, want een zure toets accentueert net de frisheid in een witte wijn.
  5. De afwerking begint met het klaren van de wijn, om onzuiverheden te verwijderen. Daarna wordt de wijn gefilterd.
  6. Dan kan de wijn gaan rijpen. Grote rode wijnen laat men traditiegebrouw rijpen in eiken vaten. Daaruit haalt de wijn extra aroma’s, die perfect aansluiten bij die van de druif.
  7. Ten slotte wordt de wijn gebotteld.

Wijngids

Bekijk wijngids

Zoek een passende wijn

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief