24.538 chocolade-liefhebbers willen daden zien
275.000 cacaoboeren beterschap beloofd
Een jaar na de ondertekening van Beyond Chocolate mag het engagement niet bij beloften blijven. Oxfam verzamelde tijdens de voorbije Week van de Fair Trade bijna 25.OOO handtekeningen van ongeruste consumenten die eisen dat de retailsector en de Belgische chocoladesector tegen 2030 de cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana een leefbaar inkomen garanderen. Vandaag zien we de voorzichtige eerste stappen om dat doel te bereiken. Maar een fors hogere prijs betalen aan de boeren is nog steeds geen realiteit.
Bart Van Besien, Oxfam-Wereldwinkels: “Beyond Chocolate moet leren uit de fouten van de voorgaande initiatieven en moet garanties inbouwen voor de cacaoboer. Een leefbaar inkomen is zo’n garantie. Met eerlijke prijzen en adequate begeleiding, moeten we ervoor zorgen dat boeren net dat stapje hoger komen en uitzicht krijgen op een waardig leven.”
Vrijwilligers die zich dagelijks inzetten in de strijd voor een eerlijker handelsmodel overhandigden vandaag de kreet van bijna 25.000 burgers aan de overheid en de sectororganisaties Comeos en Choprabisco.
De koepelorganisatie van de chocolademakers in België Choprabisco neemt het voortouw om haar leden de nodige ambitie te geven.
Guy Gallet, Choprabisco: “Belgische chocoladeproducten zijn gekend en geliefd over de hele wereld omwille van hun kwaliteit. Wij wensen dat Belgische chocolade ook synoniem is van duurzaamheid.”
We delen deze gemeenschappelijke ambitie met alle andere stakeholders van het Beyond Chocolate partnership en gaan hiervoor samen aan de slag zodat alle Belgische chocolade volledig duurzaam is tegen 2030.
“Een leefbaar inkomen voor alle 275.000 boeren die de cacao voor de wereldbefaamde chocolade telen (720.000 ton) wordt de uitdaging. Maar er is al meteen bijval. De grootste Belgische supermarkten hebben het akkoord mee ondertekend”, zegt Van Besien.
Sami Hemdane, verantwoordelijke duurzame voeding bij Comeos: “Wij zien dat supermarkten het voorbije jaar al heel wat mooie initiatieven hebben genomen. Ook met het oog op een leefbaar inkomen zijn er al cruciale stappen gezet. Comeos is dan ook tevreden dat iedereen in dit partnerschap in dezelfde richting kijkt en blijft haar leden verder aanmoedigen.”
IDH, de facilitator van Beyond Chocolate en ook het duurzaamheidsnetwerk The Shift waren aanwezig bij de overhandiging.
Anthony Vanoverschelde, The Shift: “Dit partnerschap is een weg die afgelegd wordt met respect voor ieders eigenheid. Daarin is ook plaats is als petities zoals deze van Oxfam, die andere actoren helpt om hun engagement na te leven.”
Els Haelterman: “IDH is verheugd met de daadkracht en energie van alle partners in het Belgisch partnerschap. We kunnen onze ambitieuze doelen rond leefbaar inkomen, stoppen van ontbossing en uitroeien van kinderarbeid nog meer kracht bijzetten door op Belgisch, Europees en mondiaal niveau samenwerken. Beyond Chocolate werkt daarom nu al samen de Europese platformen in Duitsland, Zwitserland en Nederland.”
Op 5 december zet Beyond Chocolate de krijtlijnen uit van het partnerschap tussen overheid, bedrijven en middenveldorganisaties.
Als het partnerschap staat voor daadkracht, transparantie en respect voor mensenrechten, dan vinden ze in Oxfam-Wereldwinkels een partner en kunnen snel zeggen dat we trots op onze Belgische chocolade en dat die dé standaard is.