Bekende Vlamingen feesten Fair en groots

11.11.2019 cadeaudagenfairefeesten

Wat doet Erika Van Tielen in een levensgrote koffiekop? En waarom klimt Aster Nzeyimana in een reuzengroot coupe, schenkt Thomas een oversized flesje bier uit en komt Annick Segal piepen vanachter een muur van chocolade?
Erika, Aster, Annick en Thomas zijn de gezichten van de nieuwe eindejaarscampagne van Oxfam-Wereldwinkels: Faire Feesten.

Al sinds 2005 inspireert Oxfam met beelden van bekende Vlamingen die tijdens de feestmaanden eerlijke handel aanprijzen. Jean-Luc Dehaene als ‘Coq au vin’ in een wijnvat, de muzikanten van Triggerfinger onder een heiligenstolp, Dina Tersago bestrooid met pralines, Herman Brusselmans als de Mona Lisa, Adriaan Van den Hoof en Maaike Cafmeyer die liever een fair dan een fout cadeau willen; resultaten van vruchtbare brainstormsessies en fijne samenwerkingen tussen Oxfam en diverse creatieve partners-in-crime.
De retrolook kreeg een moderne twist dankzij kleurrijke en stijlvolle beelden. Hiermee verleidt Oxfam je om eerlijke cadeautjes onder de boom te leggen en eerlijke producten op de feesttafel te zetten.
Erika Van Tielen dook gezwind in een kop koffie voor één van deze retro-feestelijke affiches.
“Ik ga heel bewust shoppen en kies voor duurzaamheid, bio en fair trade. Ik wil dit ook meegeven aan mijn kinderen. Als consument kan je een sterk signaal geven, door je keuze in de winkel.”
Aster Nzeyimana bevestigt, vanuit zijn coupe eerlijke schuimwijn: “Ik ken de wereldwinkels al heel mijn leven, mijn mama vrijwilligde er. Ik vind het maar normaal dat de mensen die ons voedsel produceren hier een eerlijke prijs voor krijgen.”
En de telgen van Annick Segal? Ook die kregen de boodschap mee: “Mijn kinderen stonden, net als de andere vrijwilligers, met passie en overtuiging om de wereld te verbeteren, in de wereldwinkel.”
Bovendien is fair trade dichtbij huis ook van belang. Boeren en producenten waar ook ter wereld moeten een eerlijke prijs krijgen. Korte keten is ook een bouwsteen in de constructie naar een meer duurzame maatschappij.
Thomas Vanderveken is hier een voorstander van en schuift meteen JUSTE, het Oxfam Fair Trade-bier met Belgische én zuiderse elementen, naar voor als ‘de gouden standaard’: “Je hebt een fairtradeproduct dat ook lokaal is; het beste van twee werelden!”

Lees verder onder de video

Faire cadeautjes met een verhaal bij Oxfam-Wereldwinkels

De stijgende trend* toont het: we kiezen steeds vaker voor het fairtrade-alternatief van een product. We zijn met steeds meer, die bewust en ethisch consumeren.
Niet omdat het “in” is. Maar omdat rampen zoals de ineenstorting van textielfabriek Rana Plaza, klimaatverandering, exploitatie van landen én mensen steeds vaker in het nieuws komen en onze ogen openen. De consument beseft meer en meer hoe bitter hun chocolade smaakt, dat er een geurtje aan hun fast fashion-kledingstuk hangt en dat de koffieboer van het dagelijkse bakje troost amper zelf zijn gezin kan voeden.
Duurzaamheid hoeft geen loos begrip te zijn als je de juiste keuzes maakt in de winkel.
Als consument heb je namelijk een krachtige stem. En die stem kan je gebruiken om te kiezen voor een eerlijk handelsmodel met écht duurzame handelsrelaties.
Thomas Mels, hoofd Politiek – Zuid bij OWW, maakt hier ook een kanttekening bij. Dat de consument überhaupt moet kiezen hierin, betreurt hij.
“Problemen waarvan algemeen geacht wordt dat ze onaanvaardbaar zijn, zoals kinderarbeid, uitbuiting en onverantwoord ecologisch gedrag, worden herleid tot een individuele afweging aan het winkelrek. Terwijl de consument niet verplicht zou mogen worden om te kiezen voor een al dan niet slaafvrije chocoladereep of zich moet afvragen of zijn koffie wel eerlijk geproduceerd werd.”

Oxfam-Wereldwinkels stelt de consument niet voor een keuze: elk cadeau uit de wereldwinkel, of het nu om op te eten of om te gebruiken is, vertelt een eigen verhaal. Het komt van een producent die gespecialiseerd is in zijn of haar vak. Een kleinschalige speler die van Oxfam-Wereldwinkels | Fair Trade kansen krijgt, omdat eerlijke handel een hefboom is voor duurzame ontwikkeling.

* https://www.fairtradebelgium.be/persberichten/pers-details/news/cijfers-bewijzen-belgische-consument-wil-meer-eerlijke-handel/

Meer info:
Yves Boussen, yves.boussen@oww.be, 0477 07 95 61 of 09 218 79 49
Quotes van Erika of Thomas? Je kan hen zelf bellen of neem contact op met Yves.

Making of foto’s, video en campagnebeelden:
www.oxfamwereldwinkels.be/persfairefeesten
www.oxfamwereldwinkels.be/fairefeesten

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief