Biologische wijnen uit Chili

27.05.2016 biologischchilisagradafamiliawijn

Producten van eerlijke handel die biologisch geproduceerd worden, het is een combinatie die je steeds vaker in de winkelrekken ziet staan. Beide sluiten immers heel nauw bij elkaar aan. Want, wie bezorgd is om de sociale omstandigheden waarin het product tot stand is gekomen, is meestal ook begaan met de impact op het milieu tijdens de productie van het goed in kwestie, en vice versa.

In juni, de maand waarin bioproducten extra in de kijker worden gezet, vestigt Oxfam-Wereldwinkels de aandacht op een wijn uit het kleine dorpje Sagrada Familia, gelegen in de Chileense ‘Valle de Curicó’, naast de ‘Valle de Colchagua’, een van de meest gerenommeerde wijnvalleien in Chili. Uit deze streek importeert Oxfam Fair Trade een Gran Reserva-wijn die zowel onder bio- als onder eerlijke voorwaarden verkocht wordt. Klinkt goed, maar wat maakt wijn nu tot biowijn?

Biodiversiteit stimuleren

Aan biologische wijn schort niets; er wordt zo weinig mogelijk ingegrepen in het natuurlijke groeiproces van de druiven. Wanneer de natuur toch een helpende hand kan gebruiken, gaat men juist proberen de biodiversiteit in de wijngaard te stimuleren in plaats van af te remmen met pesticiden, herbiciden of kunstmest.

Biologische wijnen uit Chili Oxfam artikel

Bijvoorbeeld, voor het bestrijden van onkruid, een moeilijke opdracht in organische landbouw, laat men schapen grazen of kippen scharrelen tussen de wijnstokken. Deze laatste verorberen bovendien ook insecten die oorzaak kunnen zijn van plagen. Voor de bemesting van de wijngaard gebruikt men vaak natuurlijke compost en de oogst gebeurt steeds manueel.

Ook tijdens de vinificatie gaat men zo min mogelijk artificiële smaakversterkers – zoals houtsnippers – toevoegen, filtratie wordt beperkt en men geeft de voorkeur aan ‘wilde gisten’ (of spontane gisting) voor fermentatie. Het aandeel sulfieten, dat bij conventionele wijnen wordt toegevoegd voor de kleur en de bewaring van de wijn, is vaak tot de helft minder, al is dit afhankelijk van land tot land. Vandaar dat er vaak ook een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘biologische wijn’ enerzijds en ‘wijn gemaakt van biologisch geproduceerde druiven’ anderzijds.

Extra terroir

Centraal in de productie van biologische wijn is het in stand houden van het natuurlijke ecosysteem. Een extra eigenschap van biowijn is bovendien dat de ‘terroir’ beter tot uiting komt omdat de ‘most’ (het ongegist druivensap) van organische druiven meer karakteristieken vertoont van het soort druif, de grond en het klimaat van haar herkomst. Anders gezegd, een organische wijn zou meer geur- en smaakkenmerken bezitten (‘organoleptisch’) als een gewone conventionele wijn.

Wijnmarkt in Chili

Sinds kort is Chili mee op de kar van de stijgende vraag naar bioproducten gesprongen. Het land heeft dan ook vele geografische en klimatologische voordelen voor het produceren van biowijn. Haar natuurlijke grenzen- de woestijn in het Noorden, het gebergte in het Oosten, de oceaan in het Westen en het ijs in het Zuiden- behoeden het land voor plagen en ziektes van buitenaf, wat bijdraagt aan de geringe tussenkomst van de wijnbouwer in het gezond houden van zijn wijngaard. Bovendien heerst er in de Chileense wijnvalleien een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur, nodig voor de optimale ontwikkeling van aroma’s, en zorgen de seizoenen voor duidelijke afbakening van regen in de winter en droogte in de zomer.

Chili bezit vandaag zo’n 3500 hectare aan biologische wijngaarden; slechts 2,85% van het nationale oppervlak aan wijngronden. Dit is zeer weinig in vergelijking met Europese landen die vaak tot 50.000 hectare (en meer) grond voor organische wijnbouw gebruiken. Dit heeft vooral te maken met de geringe- tot voor kort zelfs onbestaande – vraag naar biologische wijn in Chili. Het aandeel biologische wijn dat geproduceerd wordt is nu haast volledig bestemd voor de export naar de Verenigde Staten en Europa; de Chileense markt zelf is, jammer genoeg, nog niet klaar voor (grootschalige) consumptie van biologische producten die, bovendien, een hogere prijs dragen. Op de internationale markt moeten Chileense producenten dan ook concurreren met Westerse landen die qua kennis en technologie reeds veel verder staan. Toch houdt Chili stand tussen andere internationale aanbieders van biologische wijn daar de Chileense wijnen gekend zijn om hun goede prijs- kwaliteitverhouding.

Om voorgaande redenen is het voor een kleine vennootschap als Vinos Lautaro in Sagrada Familia, waar de BIO Lautaro Cabernet Sauvignon Gran Reserva vandaan komt, een heuse uitdaging om te investeren in een biologisch product. De spelregels op de internationale markt voor conventionele wijn worden sowieso reeds bepaald door de grote spelers, maar met deze wijn waagt Vinos Lautaro zich op een markt binnen een markt. Het is dan ook haast bewonderenswaardig te noemen dat deze kleine Chileense wijncoöperatie, gezien de vele te overwinnen obstakels, erin slaagt om dergelijk kwalitatief product aan te bieden. Proost!

Lees meer over de campagne ‘Voedsel Anders‘ over de transitie naar agro-ecologische landbouw.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief