Biologische wijnen

21.05.2015 biologischwijn

Bijna de helft van het assortiment van Oxfam Fair Trade is biologisch geproduceerd. Logisch, want fair trade en bio gaan hand in hand. 
Ook in het wijngamma vind je heel wat biowijnen terug. Maar wat maakt een wijn tot biowijn? 

Nieuwe richtlijnen
Voor 2012 kon je eigenlijk niet spreken van biologische wijnen. De wijn moest gelabeld worden als 'wijn van biologisch geproduceerde druiven'. Want hoe de wijn nadien behandeld werd, was niet opgenomen in de regelgeving. Daar kwam een paar jaar geleden verandering in. De nieuwe voorwaarden om als biowijn door het leven te gaan, slaan nu ook op de manier waarop de wijn gemaakt wordt. Zo ligt het maximale sulfietgehalte lager voor biowijnen dan voor conventionele wijn. Biologische wijn is nu dus over de hele lijn biologisch. En dat smaakt naar meer. 

Chileense terroirwijn
Via een grindweg bereik je uiteindelijk het veld van Las Palmas waar de cabernetdruiven voor de BIO Lautaro cabernet sauvignon Gran Reserva groeien. De ranken kijken uit op een heuvel met pijnbomen en eucalyptus en een frisse zeewind zorgt voor verkoeling. Het veld ligt afgelegen, er zijn geen huizen in de buurt. Dat maakt het makkelijker om biologisch te produceren. 

De wijnstokken groeien in heel vruchtbare grond die bemest wordt door schapen. Wanneer de druiven rijp zijn wordt er gedurende twee dagen met de hand geoogst door een team van dertig man. De plukkers krijgen bovenop hun loon een lunch en gratis transport. 

Dit veld produceert de beste cabernetdruiven van alle 22 leden van de coöperatie Sagrada Familia. De wijn die van deze druiven gemaakt wordt, rust 16 maanden op Hongaarse en Franse eik en draagt daarom de naam Gran Reserva. We kunnen hier met recht en reden spreken van een terroirwijn.

Biologische wijnen Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief