Bruggen bouwen

20.06.2016 horeca

Brugge is een FairTradeGemeente. Samen met de wereldwinkel en de plaatselijke horeca organiseert de stad constant nieuwe initiatieven om de burgers en bezoekers van Brugge duidelijk te maken dat zij het menen met fair trade. Een van de bruggenbouwers is An Vissers van Brasserie Den Amand. Tijd om eens bij haar op de koffie te gaan. 

Fairtradesuggestie

Op een ijzige voorjaarsdag stappen we binnen in de kleine, maar zeer gezellige brasserie. An is nog volop bezig met koken, dus profiteren we ervan om zelf eens van de keuken van Den Amand te proeven. Ons oog valt op het grote bord met suggesties, waar een fairtradesuggestie staat te blinken. Hondshaai, de vis van het jaar, met gewokte groentjes, groene curry en Maredsousbier. Een mooie combinatie van duurzame, plaatselijke en fairtrade-ingrediënten.

Tijdens het eten zien we het gerecht met hondshaai bij verschillende klanten terecht komen. De fairtradesuggestie heeft duidelijk succes. Wanneer mijn blik door het restaurant dwaalt, herken ik wel meer producten van Oxfam Fair Trade. Een aantal wijnen in het schap en een grote bokaal muntjes. Op de koop toe luisteren we tijdens het eten naar wereldmuziek van Putamayu, ook te koop in de wereldwinkel.

Goeddoen

Na het eten, met een fairtradekoffie en wat lekkere chocolaatjes erbij, steekt An van wal. Ze is helemaal gewonnen voor fair trade. Omdat het lekker is, omdat ze er in gelooft, maar vooral omdat het een manier is om iets goeds te doen voor de wereld. En daar wil ze andere mensen in meekrijgen. Wat doe je dan beter dan mensen laten proeven?

Tien jaar geleden leerde An de fairtradeproducten van Oxfam kennen en ze was meteen verkocht. Vooral de quinoa stal onmiddellijk haar hart. Quinoa met beukenzwammen is nog steeds haar signatuurgerecht.

Kookbattles

An Vissers is gelukkig niet de enige die in Brugge aan de fairtradekar trekt. Samen met de wereldwinkel en de Noord-Zuiddienst van de stad zoekt ze naar manieren om meer horeca in contact te brengen met producten van eerlijke handel. Zo organiseren ze tijdens de Week van de Smaak een ‘Foodbattle’. Koks, bezoekers, toeristen … worden uitgedaagd om een gerecht klaar te maken met een themaproduct, zoals quinoa of noedels, en veel groenten en fruit.

In 2015 loopt er een restaurantactie in het teken van eerlijke handel. Deelnemende restaurants zetten een fairtradesuggestie op het menu en bezoekers dingen mee naar een prijs.

Al deze initiatieven maken één ding duidelijk. De aandacht voor fair trade zit in stijgende lijn. An merkt dat ook in haar brasserie. De klanten vragen expliciet naar de fairtradesuggestie en An krijgt niets dan positieve reacties. Ook de ‘brapas’, Brugse tapas, worden met ingrediënten van eerlijke handel gemaakt.

Hofleverancier

An bestelt alle fairtradeproducten die ze in haar restaurant gebruikt bij de grootverbruikcentrale van Oxfam-Wereldwinkels in Brugge. En is ze iets vergeten, dan is de wereldwinkel om de hoek. Zo zit Den Amand nooit zonder koffie, suiker, noedels, rijst, wijn of quinoa. Bovendien aarzelt ze niet om klanten die geïnteresseerd zijn in de ingrediënten rechtstreeks naar de wereldwinkel te sturen.

Groot publiek

Uiteraard heeft An nog toekomstplannen. Momenteel wordt bekeken of fair trade een plaatsje kan krijgen op de grote culinaire beurs KookEet in Brugge. Meer dan 100.000 bezoekers stellen daar in een stijlvol tentendorp zelf hun menu samen uit een rijk aanbod aan culiniare verwennerij. De ideale plaats voor An om haar liefde voor de fairtradekeuken te delen met het grote publiek.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief