De ideale voedingsbodem

19.08.2015 onderwijs

Van vroegs af aan het verhaal van eerlijke handel te horen krijgen. Dat lukt het makkelijkst op de schoolbanken. Maar hoe doen we dat? We leggen ons oor te luister bij de volgende generatie leerkrachten. En we leren hoe zij als studenten actie voeren.

Maria-Anna zwaait volgend schooljaar af als leerkracht aardrijkskunde en biologie. Niet de ideale vakken om kinderen in contact te brengen met eerlijke handel. Of toch? 

Hoe zie jij eerlijke handel in jouw toekomstige lessen terugkomen?
“Dat is perfect te combineren. Binnen het vak aardrijkskunde en biologie leren de leerlingen over de wereld, het klimaat, over landbouw, over handel. Perfecte kapstokken om het over eerlijke handel te hebben en over andere wereldproblemen. Het is ook door mijn docenten hier dat ik aangemoedigd ben om initiatief te nemen. Binnen mijn keuzevak aardrijkskunde moeten wij verplicht enkele uren aan sensibilisering rond de visie van Oxfam spenderen. Zo ben ik uiteindelijk dankzij mijn acties op de hogeschool als vrijwilligster in de Oxfam Wereldwinkel van Hasselt terecht gekomen. Wat me daar onmiddellijk verbaasde was dat ik zowat de enige jongere was die tijd in Oxfam kon of wou steken. Terwijl ik zelf het gevoel heb dat jongeren echt wel verontwaardigd zijn en staan te springen om iets in beweging te zetten.”

Daar wilde jij iets aan doen?
“Ja, ik wilde iets in gang zetten dat jongeren de mogelijkheid geeft om op een makkelijke manier engagement op te nemen in organisaties binnen het Noord-Zuid werk. Daarom heb ik de Oxfam Jongeren Hasselt opgericht. Een groep jongeren die activiteiten organiseren voor andere jongeren om hen te sensibiliseren een aan te moedigen actie te ondernemen. Daarnaast ben ik ook hier op de hogeschool een bezige bij met het organiseren van acties.”

Welke acties hebben jullie hier op school al ondernomen?
“Wij hebben al eens eerlijke chocolade verkocht vorig jaar, tijdens de Grootste kleine chocoladeverkoop ten voordele van Oxfam Pakt Uit. Dat had echt veel succes. Tijdens de World Fair Trade Day in mei zijn we gaan samenwerken met de scholieren van KTA2 die hiernaast zitten. Die zijn heel geëngageerd om actie te ondernemen. Daar zit de directeur zeker voor iets tussen. Wij hebben de leerlingen van het vierde jaar Bio Esthetiek gevraagd om in het kader van de Fair Trade Verwendag, handmassages te komen geven. Dat was voor hen een goede oefening en voor de ontvangers van de massages een echte luxe. Ze gebruikten voor de massages de producten van Natyr, die je ook in de wereldwinkel vind. Ook daar hebben we heel positieve feedback op gekregen.

Tijdens de Week van de Fair Trade in oktober plannen we ook een actie. Donderdagavonden zijn steevast uitgaansavonden voor Hasseltse studenten, en hier spelen wij graag op in. “Forty Five” is een populaire uitgaansgelegenheid, maandelijks hebben zij uitverkochte Thursdays. Op de Thurdays van 8 oktober mag Oxfam Jongeren Hasselt als host deze mee organiseren. Gratis wijntjes en hapjes verzekerd!

Buiten het schooljaar hebben we met Oxfam Jongeren Hasselt op vrijdag 10 juli een grote picknick georganiseerd. Om elkaar te leren kennen, om ons kenbaar te maken naar de jongeren die in Hasselt verblijven, om te weten waarvoor ze bij ons terecht kunnen en om te proeven van de producten van de wereldwinkel en van lokale producenten natuurlijk.”

Wat leer jij zelf uit het organiseren en op poten zetten van deze acties?
“Ik leer vooral dat het fijn is om samen te werken. Niet alleen samen te werken met andere jongeren. Want daar leer je dat iedereen een talent heeft dat hij of zij kan inzetten voor de organisatie. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand die heel weinig tijd heeft, maar wel graag onze folders en flyers lay-out. Maar ook samenwerken met andere organisaties. Zo merk je al snel dat je meerwaarde krijgt en meer impact hebt. Bovendien versterkt samenwerken het samenhorigheidsgevoel en kom je als één geheel over naar de buitenwereld.”

De toekomst is aan de jongeren?
“Zeer zeker, het zijn wij die het moeten waarmaken. Vanuit mijn persoon en vanuit mijn opleiding zal ik daar zeker moeite voor doen.Eerlijke handel en duurzame ontwikkeling zijn een actueel onderdeel van onze samenleving waar dringend meer doelgerichte sensibilisering rond verricht moet worden en waar we samen een aanzet moeten geven om actie te ondernemen.”

Dit interview verscheen in FAIR-magazine augustus 2015

De ideale voedingsbodem Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief