De modder veegt alles weg

27.03.2017 norandinoperu

Hevige regens teisteren Noord-Peru sinds begin dit jaar. Modderstromen en overstromingen zorgen voor een ongeziene vernieling van landbouwgronden en infrastructuur. Net voor het oogsten van de koffiebessen is dit een ramp voor de lokale boeren en hun coöperaties. Een van onze partners en haar leden is ongemeen hard geraakt: Norandino.

De oogst dreigt verloren te gaan omdat de boeren hun velden niet of nauwelijks kunnen bereiken. De grond van sommige koffievelden is weggespoeld en door de hoge vochtigheid, in combinatie met de warmte, ontwikkelen koffieziektes zich aan een razendsnel tempo.

De oogst voor 2017 wordt momenteel 70% lager geschat dan voorbije jaren. Huizen, wegen en materiaal zijn verloren gegaan in het water. Families verloren het dak boven hoofd en hun bezittingen zijn letterlijk weggespoeld.

César Augusto Lozada Celi, getroffen boer van de coöperatie: “De plaats waar mijn huis stond, is in een zee veranderd. De meeste van onze bezittingen en kleren zijn gewoon weggespoeld met de modder. We haalden weg wat we konden, de rest bleef achter, ook de spullen en de kleren van de kinderen. Dit is in Gods handen. Wat kunnen we doen? We gaan ons leven niet riskeren, de modder veegt alles weg. Door te werken kan je veel terug opbouwen, maar een leven niet. We weten nog niet hoe we terug aan de slag moeten gaan.

De modder veegt alles weg Oxfam artikel

Noodhulp

In eerste instantie is er door de coöperatie een noodhulpcomité opgericht. Vrijwilligers en mensen uit de coöperatie proberen de eerste nood te lenigen. De getroffen families hebben nood aan voedsel, onderdak en kledij. De overheid of hulporganisaties zijn voorlopig nog niet in het geteisterde gebied aangekomen. Hier wil Oxfam-Wereldwinkels met het Partnerfonds ondersteuning bieden tijdens de wederopbouw.

Norandino is een historische koffiepartner van Oxfam. De Perukoffie uit het Single Origin-gamma van Oxfam-Wereldwinkels wordt gebrand met de koffiebonen van deze handelspartner. De coöperatie zet hard in op kwaliteit en efficiëntie en is dan ook een sterke en betrouwbare partner voor Oxfam-Wereldwinkels. Norandino beheert de volledige exportketen van hun koffie zelf: ze hebben een grote verwerkingsfabriek waar ze ook voor andere coöperaties uit de regio koffie verwerken.

Het Partnerfonds speelt in op ernstige en onverwachte situaties en helpt duurzame oplossingen te vinden voor structurele problemen bij de meest kwetsbare partners van Oxfam-Wereldwinkels.

Steun de getroffen boeren

Help ons om de getroffen boeren te steunen. Dat kan door een bijdrage te storten op het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels op rekeningnummer BE27 7805 9212 3173 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding ‘Solidariteitsactie Peru’. Je kan ook het Partnerfonds steunen voor andere projecten door te storten met vermelding ‘Gift’. Wist je trouwens dat een gift vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar is? Bedankt voor je steun!

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief