De Schreeuw

19.11.2015 fairefeesten

voor eerlijke handelOp vrijdag 20 november maakte Oxfam-Wereldwinkels tijdens de avondspits het schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch in het station van Antwerpen. Niet met verf, maar met bonnen die klanten inleverden in een Oxfam-Wereldwinkel. Dat gebeurde tijdens de Week van de Fair Trade in oktober.

Elke bon staat voor een stem die ijvert voor een eerlijke handel in cacao. Samen vormen ze een extreem luide schreeuw van tien meter op zes. Want elke bijdrage die je als consument levert, hoe klein ook, helpt ons grootse resultaten te boeken in onze strijd voor eerlijke wereldhandel. Dit is een schreeuw om aandacht voor de cacaoboeren, die niet kunnen leven van wat ze telen. Hoewel die cacao dé grondstof is voor onze geliefde chocolade.
 

Zet eerlijke handel in de verf

Cacao, koffie, rijst, katoen, thee en rietsuiker. Grondstoffen uit het Zuiden die we hier niet kunnen telen. En die we niet kunnen missen. Je zou verwachten dat de boeren in het Zuiden straks ook de benen onder een rijkelijk gedekte feesttafel kunnen schuiven.

Maar niets is minder waar! Internationale handel zorgt voor welvaart. Maar alleen het Noorden profiteert hier momenteel van. Enkele grote spelers hebben alle macht in handen en allerlei regels en taksen maken handel oneerlijk. Daardoor kunnen de producenten uit het Zuiden de vruchten van hun werk niet plukken.

Oxfam-Wereldwinkels toont dat het anders kan, maar moet kunst- en vliegwerk verrichten om de producten van eerlijke handel uit het Zuiden naar hier te krijgen. Daarom moeten we oneerlijke handel bij de wortels aanpakken en de internationale handelsregels herschrijven.

Laat zien dat je eerlijke handel belangrijk vindt

Dat hoeft niet moeilijk te zijn: leg dit jaar eerlijke cadeautjes onder de kerstboom! Dat doet ook klant Patsy, die in de Week van de Fair Trade een bon inruilde in de wereldwinkel: “Je staat er niet bij stil, maar je kan als gewone mens meer in gang zetten dan je soms denkt.”

 
MAAK JE KEUZE OP DE OXFAM CADEAUDAGEN IN JE BUURT
 

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief