De wedergeboorte van de Laotiaanse thee

16.10.2014 laoslfpthee

Jarenlang kon je er niet naast kijken in de wereldwinkel: groene thee uit Laos. Tot de productie stilviel door een probleem in de aanleveringsketen en het groene goud uit de rekken verdween. Ondertussen is de Laotiaanse thee terug van weggeweest.

Wouden vol thee

Phou Sanh, een berg in het noorden van Laos, staat bekend om zijn eeuwenoude theewouden, die een zeer kwaliteitsvolle thee leverden. Deze thee was al bekend bij de oude Chinese keizers. Spijtig genoeg zijn de plaatselijke bewoners vandaag niet in staat de theewouden efficiënt te beheren. Dorpelingen moeten drie uren de berg op, waar ze de bladeren van de theebomen plukken . De productie is erg laag door de vele schaduw en de spreiding van de bomen, die in een divers, natuurlijk bos groeien. Om de thee te plukken, moeten de lokale bewoners soms in bomen van meer dan twintig meter hoog klimmen.

De kwaliteit van de thee is uitzonderlijk goed. Het bosklimaat met een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een rijk aroma. De theebomen die er groeien, zijn de ‘moederbomen’ van bijna alle theevariëteiten ter wereld. Vandaag wordt de Laotiaanse thee (her)ontdekt door kenners.

De wedergeboorte van de Laotiaanse thee Oxfam artikel

Theetuinen

Nog niet zo lang geleden beseften de plaatselijke boeren dat de lagergelegen flanken van de bekende theeberg Phou San ook geschikt zijn voor het aanplanten van theetuinen. In het verleden werd er hier vooral papaver en rijst geproduceerd.

Sinds 2007 stimuleert en ondersteunt Lao Farmer Products (LFP), een fairtradepartner van Oxfam-Wereldwinkels, de lokale boeren om de theetuinen opnieuw aan te leggen met stekjes en zaden van de eeuwenoude theewouden. Door de uitstekende kwaliteit van deze populaire thee kunnen de plaatselijke bewoners een nieuw inkomen aanboren.

De thee wordt op de flanken verbouwd op een duurzame manier. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en fruitbomen zorgen zowel voor schaduw als opnieuw voor een extra inkomen voor de boeren. Elk jaar neemt de productie toe omdat de tuinen nog zeer jong zijn en nog veel potentieel hebben.

Ook in het Zuiden in Paksong werden theetuinen aangelegd met stekjes en zaden van de theebomen uit het Noorden.

Zelf geoogst en gedroogd

De boeren die de tuinen onderhouden, krijgen extra training van LFP over planten, snoeien, oogsten en drogen van de theeblaadjes. De thee wordt geoogst van maart tot november.

Met hulp van LFP kochten de boeren een drooginstallatie, zodat ze de kostbare theeblaadjes zelf kunnen drogen. De gedroogde theeblaadjes worden verzameld in de dorpen en één keer per maand opgehaald door LFP. De organisatiethee verpakt de thee en exporteert ze naar Oxfam-Wereldwinkels. Ook andere producentengroepen in de regio ontdekken nu de mogelijkheden van goed verwerkte thee.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief