Decaf of cafeïnevrije koffie: hoe wordt koffie op biologische wijze gedecafeïneerd?

17.10.2019

Een echte koffie-lover lust op elk uur van de dag wel een kopje. Maar ja, die cafeïne in de avond … dat blijkt vaak niet zo’n goed idee. Ook zwangere vrouwen kunnen hier instemmend knikken. Cafeïne en baby’s-in-de-maak is geen gangbaar duo. En negen maanden zonder, dat is lang! Decafkoffie dan? Smaakloos, foetert de koffieliefhebber. En bovendien ongezond, aldus de gezondheidsadepten. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Beter nog: dankzij de toegepaste methode van decafeïneren hier bij Oxfam Fair Trade, de handelspoot van Oxfam-Wereldwinkels, vermijden we chemicaliën om de cafeïne aan de koffiebonen te onttrekken.

Adeline Vandorpe

100 % natuurlijk gedecafeïneerd, hoe kan dit?

We decafeïneren volgens de CO2-methode. Qué? We laten het onze in-huis koffiespecialiste, Adeline, even verfijnd uitleggen:

“Onze BIO Decaf fairtradekoffie wordt gedecafeïneerd volgens de C02-methode, een biologische methode om cafeïne aan de koffiebonen te onttrekken. Dit gebeurt zo: de ongebrande koffiebonen worden in water ondergedompeld, waardoor ze zwellen en het cafeïne-bestanddeel in de koffieboon mobiel wordt. Daarna wordt de cafeïne met koolzuur (CO2) onder zeer hoge druk en op lage temperatuur opgelost. Vervolgens worden de bonen gedroogd, waarbij de CO2 verdampt. Het decafeïneren gebeurt dus voor het branden van de koffie en verandert niets aan de smaak van de koffiebonen.”

Wedden dat je het verschil niet proeft?!

We dagen iedereen uit om de decafkoffie te proeven naast de standaard Oxfam Espressokoffie. Net zoals de standaard espresso vind je in de decaf espresso een frisse fruitige smaak, met in de afdronk een volle, lichtzoetere nasmaak.

Decaf voor iedereen

Gemalen filterkoffie 250g, espressobonen 1kg en koffiepads. Duik in ons assortiment en geniet!

Of ga misschien eens op de decafkoffie in een van onze wereldwinkels?

We vatten samen:

  • biologisch geteelde,
  • fairtrade-koffiebonen,
  • gedecafeïneerd volgens een 100 % natuurlijke methode
  • die bovendien de smaak van ‘echte’ koffie niet aantast.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief