Dit doet corona met fairtradeboeren wereldwijd

06.05.2020 braziliecongolaoszuid-afrikaparaguaychiliperuitalieworldfairtradedaypalestinacoronacubaburundioegandatanzaniaivoorkustbelgie

Corona treft de hele wereld, dus ook Oxfams leveranciers in alle uithoeken ervan. Onze partners, zoals wij ze noemen. In tijden als deze maken we dat partnerschap echt waar. Over járen heen bouwen we met deze producentengroepen een stevige handelsrelatie en een vertrouwensband op. Ons team houdt tijdens deze crisis dus een extra vinger aan de pols bij deze vaak kwetsbare boeren en coöperaties.

We blijven ook in moeilijke tijden hun producten kopen, maar zijn uiteraard ook afhankelijk van onze verkoopsmogelijkheden. We bieden ondersteuning en advies waar we kunnen, we betalen vooruit, we geven een fairtradepremie en in hoge nood hulp vanuit het Partnerfonds.

Jouw engagement als klant of vrijwilliger om boeren meer zekerheid te bieden, maakt in deze crisisperiode een belangrijk verschil. Aan hen danken we de heerlijke fairtradechocolade, -koffie, -wijn … die ons wat verstrooiing biedt tijdens deze lockdown. Dus verdienen ze onze steun meer dan ooit.

Koop onze eerlijke producten online


Latijns-Amerika: logistieke problemen bemoeilijken verkoop

In veel Zuid-Amerikaanse landen ontbreekt een sterke gezondheidszorg. Om een echte ramp te voorkomen, gingen de meeste landen dus in lockdown nog voor ze veel besmettingen telden. Onze partners melden ons gelukkig geen zieken onder hun boeren en medewerkers. Wel krijgen ze economische klappen, omdat alle verwerking en transport op een laag pitje staat.

Verwerking en transport vertraagd, kosten stijgen

Dat zien we bij onze koffieproducenten in Peru (Norandino en Sol & Café) en Honduras (Comsa), en bij de suikerproducenten Manduvirá en Montillo in Paraguay. Vooral voor deze laatste dringt de tijd. Zij hopen dat de verwerkingsfabriek weer draait vóór in mei de suikerrietoogst begint. Want hoe verser het riet verwerkt wordt, hoe meer sap en dus suiker het oplevert.

Wachten op noodsteun

Sinaasappelsap-partner Coopealnor in Brazilië is teleurgesteld in de manier waarop president Bolsonaro met de epidemie omgaat. “Ook blijft de beloofde noodsteun aan informele arbeiders uit. Daardoor moeten velen noodgedwongen weer aan de slag,” klinkt het. Zelf werkt de coöperatie in beperkte mate verder. Ze blijft de sinaasappelboeren met raad en daad bijstaan, maar doet dat zo veel mogelijk telefonisch.

Handelsblokkade snijdt diep

Cuba is een uitzondering op de Latijns-Amerikaanse regel. Het land staat heel sterk op het vlak van geneeskunde en er raakten nog relatief weinig mensen besmet met Covid-19. Cuba stuurde zelfs dokters en verpleegkundigen naar Italië en Spanje om het medisch personeel daar te ondersteunen. Op dit moment lijdt het land van onze rumpartner Cimex vooral onder de handelsblokkade van de Verenigde Staten.

Verkoop verloopt moeilijk

Onze Chileense wijnpartner Red del Vino houdt via de telefoon en sociale media contact met de leden. De coöperatie moest haar wijnwinkel sluiten, kan geen wijnproeverijen organiseren voor toeristen en vreest lang niet alle wijn te kunnen verkopen die op dit moment ligt te rijpen. “In oktober ging 70 procent van mijn druiven verloren door hagelschade. Deze crisis komt daar nog bovenop,” getuigt wijnbouwer Gerardo. Red del Vino probeert de schade te beperken met online verkoop in eigen land. Maar dat verloopt voorlopig niet erg vlot omdat de coöperatie zelf geen bestelwagen heeft om te leveren.

Vinos Lautaro – Sagrada Familia uit Chili stuurde ons een update van de situatie in dit filmpje:


Afrika: oogsten kan, verwerken en verkopen loopt moeilijk

In Afrika verloopt de cacao-, koffie- en wijnoogst bij onze producenten min of meer normaal. De stappen daarna verlopen moeizamer. Dat komt door de social distancing-maatregelen en de transportbeperkingen die, in verschillende gradaties, overal gelden. De meesten verliezen inkomsten uit verkoop of vrezen hiervoor.

Lastige verwerking, dalende verkoop

In Congo mogen mensen maximaal in groepen van twintig samenkomen. Midden in het oogstseizoen vraagt dat heel wat extra organisatie van onze koffiepartners Sopacdi, Muungano en RAEK. Want op plaatsen waar koffiebessen opgekocht en gewassen worden, is het nu erg druk. De export blijft voorlopig wel min of meer normaal functioneren. Maar de vraag naar Kivukoffie daalt. Sopacdi vertelt dat het, in vergelijking met deze periode vorig jaar, nog maar de helft van het aantal verkoopcontracten kon afsluiten.

Uitvoer en verkoop verstoord

Onze koffiepartners in Oeganda (Ankole) en Tanzania (KCU) voelen vooral de gevolgen van de transportbeperkingen in hun land. Ankole kan met de nodige afstandsregels en mondmaskers verder koffie verwerken in zijn fabriek, maar die naar het buitenland exporteren loopt moeilijk. Ook KCU vreest dat zijn klanten langer dan afgesproken op hun levering zullen moeten wachten, omdat het zeetransport vanuit Oost-Afrika verstoord is.

Sensibilisering voorop

Bij onze cacaopartners ECOOKIM en COOPASA uit Ivoorkust gaan de oogst, de verwerking en de export van de cacao nog door. Door de lockdown van de hoofdstad Abidjan kunnen medewerkers van de coöperatie niet bij de cacaoboeren langsgaan om hen te ondersteunen. Wel verdelen de coöperaties hygiënekits onder de boeren en zetten ze alles op alles om iedereen te sensibiliseren over het virus. Op de internationale markt is de prijs van ruwe cacao gekelderd. Gelukkig heeft de Ivoriaanse overheid beslist de bestaande officiële minimumprijs voor de boeren ook nu te handhaven.

Cashflow-problemen

Corona bracht het Zuid-Afrikaanse Koopmanskloof in zwaar weer. De wijnproducent verloor de voorbije maanden al veel verkoop in China en Rusland. Daardoor kwam er in volle oogsttijd te weinig geld binnen, terwijl Koopmanskloof zijn bijna 200 seizoensarbeiders moest betalen.


Palestina: alles op een lager pitje

Ook Palestina is door corona – nog meer dan voordien – in lockdown. Met de nodige social distancing-maatregelen en met minder mensen bij elkaar mag onze partner PARC-Al Reef wel couscous, olijfolie, dadels … verwerken en produceren. Daarnaast heeft de organisatie zelf een uitgebreide handleiding opgesteld met voorzorgsmaatregelen om de producenten te beschermen.

Al Reef helpt ook niet-leden uit de nood. Voor mensen die momenteel niet kunnen gaan werken in Israëlisch gebied, maakt het pakketten met voedsel en hygiënische producten. Die koopt het – voor zo’n 70 dollar per pakket – bij andere kleinschalige producenten in de regio. Het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels zal dit financieel helpen dragen.

De Gazastrook wordt het hardst getroffen door de epidemie. Zij zitten al bijna 14 jaar in lockdown. Het gezondheidssysteem in Gaza kampt al vele jaren met allerlei tekorten en is afhankelijk van Israël voor de behandeling van ernstig zieken. Als er één regio is die nood heeft aan méér contact met de buitenwereld, dan is het Gaza.


Laos: geen export mogelijk

Tot eind maart konden de werknemers van onze rijst- en theeproducent Lao Farmers’ Products werken, met de nodige veiligheidsvoorschriften (hygiënische maatregelen en social distancing). Ondertussen zijn de verwerkingsinstallaties dicht.

In eigen land kan Lao Farmers’ Products nog thee en rijst verkopen, exporteren lukt niet. Daardoor zijn de inkomsten veel lager dan normaal. Het hamstergedrag van de Laotianen, die veel rijst insloegen, was wel een meevaller voor onze partner.


België: zwaar omzetverlies

Zowel Brasserie des Légendes, de brouwerij van de JUSTE-bieren, als onze appelsapproducent De Drie Wilgen verkopen doorgaans veel bier en sap aan de horeca. De sluiting daarvan is voor hen dus een zware opdoffer.

De brouwerij lijdt daarbovenop ook onder de strenge lockdown van Frankrijk, een onmisbare afzetmarkt. Jan Hellemans van De Drie Wilgen kan gelukkig wel een positieve noot meegeven: in voedingswinkels kan hij meer sap verkopen dan anders, wat een deel van de verloren omzet compenseert.


Italië: zwaar getroffen, maar partner blijft gespaard

Zoals bekend is Italië een van de zwaarst getroffen landen in Europa. Gelukkig blijft Libera Terra, onze partner voor artisanale pasta, tomatenproducten en limoncello, grotendeels gespaard. In de regio’s waar deze partner werkt, is het coronavirus minder wijdverspreid dan bijvoorbeeld in Noord-Italië.

Wel zet de volledige lockdown van het land een rem op de verkoop. Maar Libera Terra houdt de moed erin: met de nodige veiligheidsmaatregelen kunnen de boeren en medewerkers in de verwerking blijven produceren.


Steun deze kleinschalige producenten op de makkelijkste én lekkerste manier:

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief