Duurzaam festivallen

19.06.2018 duurzaam

Festival met de D van Duurzaam? Dat moet Festival Dranouter zijn! Wie het festival in Heuvelland al bezocht, merkte ongetwijfeld de knalgroene Oxfam-parasols op. Maar wist je dat eerlijke handel ook diep in het DNA van het festival zit? Jeroen Verdonck is één van de gelukkigen die ‘Festival Dranouter’ zijn beroep mag noemen. Als verantwoordelijke voor de vrijwilligerswerking en voor de organisatie van de catering voor bezoekers, werkt hij nauw samen met de Oxfam-Wereldwinkels van de regio Brugge.

Die samenwerking gaat járen terug. Jeroen weet zelfs niet precies hoeveel jaar, want ze bestond al lang toen hij 12 jaar geleden voor Festival Dranouter kwam werken. “Wij zijn een vrijwilligersorganisatie, net zoals Oxfam. Daarom begrijpen we elkaar als organisaties ook zo goed, denk ik,” zegt Jeroen.

Het is een tweeledige samenwerking: enerzijds leveren de wereldwinkels alle wijn en koffie, anderzijds delen het festival en de wereldwinkels een dertigtal vrijwilligers. Je vindt hen 4 dagen lang in de sfeervolle Oxfam-wijnbar en -cocktailbar.

Duurzaam festivallen Oxfam artikel

Jeroen: “De Oxfammers maken deel uit van een groep van meer dan 1.000 vrijwilligers. De meesten van hen zijn er vooral bij tijdens het festivalweekend zelf. Anderen nemen in de drie weken vooraf vakantie om te helpen opbouwen, weer anderen komen het hele jaar door vergaderen over alle mogelijke aspecten van de organisatie. Voor al die mensen organiseren wij ook allerlei activiteiten buiten de festivalperiode. We trekken op fietstocht, gaan eens een brouwerij bezoeken, amuseren ons samen op ons vrijwilligersfeest …”

Festival Dranouter houdt stevig de voeten aan de grond in Heuvelland. Een heleboel lokale verenigingen zijn jaarlijks op de afspraak om concrete taken op zich te nemen. Denk maar aan het bemannen van de parking. In ruil spijst het festival de kas van die verenigingen.

Een traditie van duurzame keuzes

Festival Dranouter heeft nog wel meer gemeen met Oxfam-Wereldwinkels. “Ons DNA is doorspekt met duurzaamheid. Dat is een belangrijke pijler die op alle niveaus van onze werking terugkeert. En dus ook in wat we onze festivalbezoekers willen aanbieden. Daarom hebben we drie jaar geleden de samenwerking met Oxfam stevig uitgebreid. Terwijl we vroeger één Oxfam-bar hadden, schenken we nu in al onze bars alleen nog fairtradewijn en -koffie. Een bewuste, structurele keuze die aansluit bij onze ideologie.”

Die ideologie gaat breder dan fair trade. Elke stakeholder van het festival – medewerkers, sponsors, cateraars, leveranciers, overheden én bezoekers – krijgt het ‘Charter 2020’ voorgeschoteld. Dat bevat een uitgebreid afvalplan, maar het gaat ook over transport beperken en ecologischer maken, kiezen voor duurzame voeding, zuinig omspringen met elektriciteit en water enzovoort. Iedereen engageert zich om samen met de organisatoren op zoek te gaan naar oplossingen die de impact van het festival op het milieu verder verkleinen.

Enkele voorbeelden? Op het festivalterrein splitsen ze het afval op in maar liefst 10 fracties. Zo kan er meer gerecycleerd worden. 120 medewerkers verzamelen constant het afval op het terrein. “Op een propere wei zijn mensen niet geneigd om hun drankbeker zomaar op de grond te laten vallen,” merkt Jeroen.

De organisatoren stimuleren de uitbaters van eetstandjes om zo weinig mogelijk verpakking te gebruiken en om voor biologisch afbreekbare opties te kiezen. Backstage en bij de medewerkers zie je geen plastic waterflesjes meer. Het festival verving ze door herbruikbare drinkflessen. Da’s een hoop minder afval én minder transport van flessenwater! “Misschien bieden we over enkele jaren ook geen flessenwater meer aan voor de bezoekers,” dagdroomt Jeroen. “We hebben trouwens al enkele jaren een waterbar waar bezoekers gratis kraanwater kunnen drinken.” En zo zijn er nog een rist voorbeelden.

Geen wonder dat Festival Dranouter vorige zomer voor de tweede keer de ‘Groene Vent Award’ van OVAM in ontvangst mocht nemen. Voor de organisatie houdt duurzaam festivallen ook niet op bij initiatieven die zich al bewezen hebben. Jeroen: “Vorig jaar hebben we een revolutionaire waterzuiveringsinstallatie getest. Met een mobiel rietveld zuiverden we het water van de toiletten en douches van de backstage voor het de riolen in ging. Dit jaar gaan we een stapje verder en zullen we dat gezuiverd water hergebruiken om toiletten door te spoelen.”

Als je deze zomer op Festival Dranouter bent, ga dan zeker eens een kijkje nemen in het ‘ecologisch dorp’. Jeroen: “We geven er uitleg over onze duurzaamheidsintiatieven en demonstreren er enkele projecten om water, energie en materialen te besparen.” Interessant!

www.festivaldranouter.be

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief