Duurzame vakantie vieren: 6 tips van ervaringsdeskundigen

23.04.2019 duurzaamklimaat

Ga jij deze zomer op reis? Of houd je een ‘staycation’, doorspekt met korte tripjes? Wat het ook wordt, met deze 6 tips van duurzame ervaringsdeskundigen houd je die mooie dagen óók mooi duurzaam.

Zij testten het voor je uit:

  • Barbara Creemers verkent op haar blog I Love Eco de mogelijkheden om het leven van een gezin van vier ecologischer te maken. Ze moestuiniert, rijdt weinig met de auto en koopt lokaal, ecologisch en fair.
  • Elisabeth Van Lierop van plantbased.be maakt van haar dagelijkse leven een zoektocht naar de duurzaamste oplossing voor alles: lokaal koken, tweedehands shoppen, vegan eten … Ook haar Instagram-account loopt over van de inspiratie.
  • Toby Lauwerier reisde al met de fiets naar Istanbul, Moskou en Odessa in Oekraïne. Vorige winter trapte hij helemaal naar Polen, naar de klimaattop. Toby is ook één van de vrijwilligers achter de campagne Zomer Zonder Vliegen, die duurzaam reizen promoot.

TIP 1: Zoek het niet te ver

Elisabeth trok het voorbije najaar drie maanden door Europa met haar vriend en dochtertje. “We leenden van vrienden een vintage camper, uitgerust met een LPG-tank en zonnepanelen op het dak. En we zouden deze reis zó opnieuw maken.”

Ze ontdekten dat Europa veel meer moois te bieden had dan ze durfden te dromen. “Ik geef toe dat ik een heel stereotiep beeld had van sommige landen. Zo was ‘Spanje’ voor mij synoniem voor drukke costa’s, maar het binnenland vond ik echt verbluffend. Drie maanden lang verkenden we op ons eigen tempo Europa. We lieten ons leiden door wat de omgeving te bieden had. Hier een boerenmarkt, daar een lokaal festivalletje … We hebben zelfs heel wat zogezegde must sees van onze planning geschrapt.”

Maar de belangrijkste les die Elisabeth leerde, is misschien wel deze: “Ver weg zijn is niet de essentie van een reis, besefte ik. Het gaat erom dat je een tijdje niet thuis bent, waar je altijd wel een klusje ziet.”

Elisabeth Van Lierop - Plantbased
Camper Elisabeth Van Lierop

TIP 2: Logeer eenvoudig

Fietsreiziger Toby zoekt de meeste van zijn logeeradressen via Warm Showers: “Op die site vind je een gratis slaapplaats bij fietsers thuis. Ik kom dus telkens terecht bij mensen die weten hoe het is om op deze manier rond te trekken. Omgekeerd vind ik het zelf ook tof om andere fietsers bij mij thuis te ontvangen. Dat voelt altijd even als vakantie in eigen land.”

Ga je, zoals Elisabeth, met de camper op reis? “Download dan zeker de app Park4Night,” tipt Elisabeth. “Daarop vind je fijne plaatsen waar je gratis kan kamperen met een mobilhome. Die app bracht ons op práchtige plekken midden in de natuur.”

Barbara en haar gezin kiezen dan weer resoluut voor kleinschalige accommodatie. “Wij houden van de Italiaanse agriturismo’s, die zijn meestal een mooi antwoord op de grote ketens. Vaak verblijf je op een boerderij, in een verbouwde graanschuur bijvoorbeeld, midden in de bedrijvigheid van de boerderij en de mensen die er wonen.” Klinkt goed? In de Groene Vakantiegids vind je zeker een duurzaam vakantieadresje dat bij jou past.

TIP 3: Neem eens de trein

Fietsfan Toby houdt van het spoor. Dat het altijd een beetje reizen is, vindt hij net zo fijn. “Je bent je veel bewuster van de afstand die je aflegt, alles dringt beter tot je door. En het klopt dat je naar pakweg Barcelona veel langer onderweg bent dan met het vliegtuig, maar is dat een probleem? Je kan onderweg ook gewoon eens uitstappen en een andere stad ontdekken.”

Toby Lauwerier - Zomer Zonder Vliegen
Barbara Creemers - I Love Eco

Barbara hamert er op dat je niet altijd all the way moet gaan. Zij ging met haar man en twee zoontjes op autovakantie naar Italië, maar in Zuid-Zwitserland namen ze ook de autotrein. “Zo hoefden we niet helemaal rondom de bergen via het meer van Genève. De treinrit door de donkere tunnel was een avontuur voor de kinderen en een welgekomen afwisseling voor ons,” vertelt ze.

Voor daguitstappen zorgt een verplaatsing met het openbaar vervoer voor extra couleur locale. “En een vleugje avontuur,” vindt Barbara. “In het buitenland een trein of bus nemen, is altijd wel een beetje spannend als je het niet gewoon bent. Maar tegelijk neemt het ook veel stress weg: zoek maar eens een parkeerplaats in een onbekende Italiaanse stad! Bovendien is het openbaar vervoer vaak stukken goedkoper dan het parkeergeld dat je anders betaalt.”

TIP 4: Steun de plaatselijke handel

“In Italië kan je volledige maaltijden koken met producten die binnen een straal van twintig kilometer geproduceerd zijn,” weet Barbara. “Wij doen onze boodschappen steevast bij de dichtsbijzijnde fattoria – of boerderijwinkel. Ook als souvenir verkiezen wij een fles plaatselijke wijn of olijfolie boven een prul die eigenlijk uit Taiwan komt.”

TIP 5: Doe alsof je thuis bent

Nee, we bedoelen niet dat je bij aankomst in je chambre d’hôte meteen je voeten op tafel moet leggen. Wel dat je reis vanzelf duurzamer wordt als je op dezelfde dingen let als thuis. Een gouden tip van Elisabeth: “Let je er doorgaans op om lokale producten te kopen, fair trade te kiezen en weinig afval te veroorzaken? Gooi dat dan ook niet overboord als je op reis bent. Zo vind ik het zalig om op vakantie naar typische eettentjes te zoeken die koken met seizoensgroenten uit die streek. En als ik bij vrienden logeer, zoek ik de fairtradewinkel in hun stad op om er een bedankje te kopen. Dat valt altijd dubbel in de smaak.”

TIP 6: Fietsen maar!

Sinds Toby in 2016 voor het eerst ons continent met de fiets doorkruiste, raakte hij helemaal verknocht aan deze manier van reizen. Er volgden lange trips naar Moskou, Odessa en de klimaattop in Polen. Deze zomer fietst hij voor de tweede keer helemaal naar Istanbul.

Maar wat trekt Toby zo aan in fietsreizen? “Het cliché ‘de weg is de bestemming’, klopt voor mij wel. Je ontdekt de wereld op een andere manier. Als je traag door een landschap trekt, krijg je meer respect voor de omgeving. Deze manier van reizen maakte mij bewuster van de grenzen van onze planeet. Je krijgt ook geen prikkels om constant te consumeren, omdat je niet op toeristische plaatsen komt.”

“Het landschap prikkelt mijn fantasie. Terwijl ik fiets, fantaseer ik over hoe het moet zijn om er te leven, of over de mensen die mijn pad kruisen. Ik geniet intens van de verscheidenheid in uitzichten, de manier waarop de bouwstijl van dorpen verandert, en uiteraard van de ontmoetingen onderweg,” mijmert Toby.

Toby Lauwerier - Zomer Zonder Vliegen

Deze doorgewinterde fietsreiziger heeft ook een goede tip voor wie het liever recreatiever houdt: “Vooral in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen, werden heel wat oude spoorwegbeddingen omgetoverd tot fietspaden. Fietsen met kinderen wordt ineens haalbaarder en ook als minder getrainde fietser geraak je al eens ergens. Vaak vind je langs deze routes ook heerlijke rustplaatsen en cafeetjes. Heerlijk, als is het tegelijk erg jammer dat er op deze trajecten dus geen treinen meer rijden.”

Ook festivals overal in het land zetten hun beste beentje voor op het vlak van duurzaamheid. Met Festival Dranouter, een partner van Oxfam-Wereldwinkels, als één van de beste leerlingen van de klas.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief