FACTCHECKERS ROND KINDERARBEID IN DE CACAO-INDUSTRIE

28.01.2022

In het Eén-programma “Factcheckers” (18/01/2022) onderzocht Thomas Vanderveken of er kinderarbeid gemoeid is met de chocolade in de Belgische winkelrekken. Bestaat eerlijke chocolade eigenlijk wel?

In Ivoorkust verdienen cacaoproducenten drie keer te weinig om in hun basisbehoeften te voorzien: 3 x te weinig eten, 3 x te weinig geld om naar de dokter te gaan, … kinderen moeten werken en missen daardoor school.

Bij de boeren die deelnemen aan Oxfams Bite to Fight-project, ligt dat anders. Wij betalen de boerencoöperatie CPR Canaan per 1 ton cacao 1.000 dollar meer dan de fair trade minimumprijs én premie. De coöperatie – met een vrouw aan het hoofd! – investeert hiermee in zaken die systematisch het inkomen van de boeren zullen verbeteren. En dus het leven van de cacao-telers.

Hoe gaat Oxfam Fair Trade te werk om boeren een leefbaar inkomen te verschaffen?

 • Traceerbare cacao aankopen op coöperatie-niveau (en niet via ondoorgrondelijke & grootschalige trader systemen)
 • Via prijs: waar we bovenop de FT premie van 240 USD nog een Oxfam premie van 1.000 USD betalen, deze gebruiken we voor:
  • Cash uitbetaling aan de boeren van de coöperatie
  • Productiviteit verhogen (trainingen hierrond): meer cacao = meer inkomen
  • Aanvullend inkomen uit andere teelten
  • Opzetten van spaargroepen met (voornamelijk) vrouwen uit de coöperatie/community
  • Duurzame landbouwmethodes: ecologische bestrijding van plantenziektes, investeringen in de teelt van andere gewassen en coaching door een landbouwspecialist

Het kan dus anders! Met elke Bite to Fight-chocoladereep breng jij de Ivoriaanse cacaoboeren een stap dichter bij een leefbaar inkomen. Oxfam Fair Trade ziet een leefbaar inkomen als een hefboom om wanpraktijken in de sector tegen te gaan.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief