Geen twee bubbels zijn gelijk

24.10.2016

Schuimwijn, champagne, crémant, cava, prosecco, spumante … Het feest spat uit de fles, maar wat zit er allemaal achter? Hoe komt deze bejubelde godendrank tot stand? Waar zit het verschil tussen al zijn gedaanten? En wat is er zo eerlijk en heerlijk aan de versie uit de wereldwinkel?

Hoe wordt schuimwijn gemaakt?

De ‘méthode traditionelle’ is wellicht de meest bekende methode. En het is de manier waarop champagne gemaakt wordt. Hoe werkt die? Bij een afgewerkte basiswijn wordt in de fles een mengsel van suiker, gist en wijn toegevoegd. De wijn gist dus nog een tweede keer. Daardoor ontstaan bellen en druk. De flessen worden geregeld bewogen, zodat de gistcellen in contact komen met de wijn en deze meer textuur en smaak krijgt.

Ook bij de charmatmethode gebeurt een tweede gisting, maar dan in grote vaten in plaats van op fles. Een derde methode is schuimwijn die ontstaat door CO2 toe te voegen aan gewone witte wijn.

Eerlijke bubbels

In de wereldwinkel heb je de keuze tussen twee parelende wijnen. Beide worden volgens de charmatmethode gemaakt en vallen qua zoetheid in de categorie ‘brut’, wat betekent dat ze relatief weinig restsuiker bevatten.

  • De Raza brut torrontés komt uit de Famatinavallei in La Rioja, Argentinië. In deze streek zorgt de warmte ervoor dat de torrontésdruiven goed groeien, rijpen en zoet worden. Koude nachten zorgen voor fijne zuren in het fruit. Dat evenwicht maakt de wijn interessant. > Lees meer over La Riojana
  • De Sensus brut rosé is een pareltje uit de Elqui-vallei in Chili. Dankzij smeltwater uit de Andes is deze vallei erg vruchtbaar. Het regent er weinig en de zon schijnt er 360 dagen per jaar, waardoor de Pedro de Jimenez-druif er erg goed gedijt. Voor de schuimwijn gebruikt de coöperatie Capel de druiven van de boeren die het dichtst bij de zee wonen. De zeebries zorgt voor meer frisheid in de druiven. De schuimwijn kleurt rosé doordat er één procent rode wijn aan toegevoegd wordt. > Lees meer over Capel

Cava? Champagne? Prosecco?

De algemene term voor wijn met belletjes is schuimwijn. Het duidelijkste verschil tussen alle varianten zit in de herkomst van de parelende drank. Champagne is een beschermde herkomstbenaming voor schuimwijn die met de ‘méthode traditionelle’ gemaakt is in de welomschreven Champagnestreek in Frankrijk. Hetzelfde geldt voor cava, die komt uit bepaalde regio’s in Spanje. Prosecco is dan weer Italiaanse schuimwijn, met net zo’n beschermde herkomst als zijn Franse en Spaanse broertje.

Geen twee bubbels zijn gelijk Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief