Instabiele situatie bedreigt certificering van Congolese koffie

08.01.2018 congokoffiemuunganoraeksopacdi

De koffiepartners van Oxfam-Wereldwinkels in Oost-Congo staan voor enorme uitdagingen. Koffie telen en klaarmaken voor export in één van de armste en gevaarlijkste regio’s ter wereld is geen sinecure. Dankzij handel onder eerlijke voorwaarden en investeringen van organisaties zoals Oxfam hebben de koffieboeren in de Kivu-streek sinds enkele jaren hun rechtstreekse handelslink met het buitenland herwonnen. Maar de instabiliteit heeft nog andere consequenties …

De politieke instabiliteit en onzekerheid blijven wegen op de werking van de coöperaties in de regio. Nog steeds zijn er rebellengroepen actief, waardoor kenners de situatie als ‘gevaarlijk’ inschatten. De negatieve officiële reisadviezen die daaruit voortvloeien, hebben rechtstreekse gevolgen voor de koffiecoöperaties. Zo is het voor de auditeurs van FLOCERT, de organisatie die controleert of een coöperatie het certificaat van Fairtrade International mag behouden, verboden om naar Oost-Congo te reizen.

Alleen om die reden dreigen de coöperaties hun hard bevochten certificering te verliezen, waardoor ze belangrijke klanten in Europa en de VS kwijt zouden raken. Het toont hoe de koffieboeren in de Kivu-streek dubbel de dupe zijn van de moeilijke omstandigheden waarin ze moeten werken.

Instabiele situatie bedreigt certificering van Congolese koffie. Oxfam artikel

Dat laat Oxfam niet gebeuren. Oxfam-Wereldwinkels ijvert al geruime tijd bij Fairtrade International om de regels aan te passen voor coöperaties in conflictgebieden. Toen FLOCERT eind vorig jaar aan onze koffiepartners in Zuid-Kivu liet weten dat hun certificering ingetrokken zou worden, zijn we opnieuw in actie geschoten. Met de hulp van Fairtrade Belgium pleitten we bij Fairtrade International voor een snelle oplossing.

In december bevestigde Fairtrade dat er in 2018 nieuwe regels voor audits in conflictgebieden zouden komen. In afwachting daarvan werd de certificering van onze koffiecoöperaties verlengd. Het blijft wachten op een duurzame regeling, maar ons lobbywerk heeft geloond. Het bewijst hoe belangrijk het is dat we onze partners in het Zuiden een stem geven hier in het Noorden. Want hier worden beslissingen genomen die een grote invloed hebben op hun dagelijkse leven.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief