Interesse voor thee uit Laos

20.01.2015 lfpthee

In de wereldwinkel vind je groene en zwarte losse thee. De groene en zwarte losse thee van Oxfam komt uit Laos, het land van de eeuwenoude theewouden. Maar wij zijn niet de enigen die de kwaliteit van de Laotiaanse thee ontdekt hebben. Er zijn kapers op de kust.

Interesse van de buren

De thee van onze Laotiaanse partners heeft een historische stamboom. Stekjes van eeuwenoude theebomen werden door de boeren van wie Lao Farmers Products (LFP) aankoopt opnieuw uitgeplant op de berghellingen. De thee die deze stekjes voortbrengen heeft ondertussen zijn kwaliteit bewezen. In die mate zelfs dat de Chinezen, notoire theedrinkers, hun oog op het land hebben laten vallen.

Goed voor de Laotiaanse theeproducenten toch? Ja en nee. De opkopers gaan niet uit van de nood voor ontwikkeling van de Laotiaanse theeboeren. Ze hanteren een beproefde strategie. In een groot gebied werpen zij zich op als enige koper, met de talrijke tussenpersonen die zij in dienst hebben. Omdat er meer aanbod is dan zij nodig hebben, kunnen ze de ene keer van deze boer, de andere keer van een andere boer kopen. Aan langetermijnafspraken doen ze niet.

Zo’n manier van werken voedt de afgunst tussen de producenten. De willekeur van wie de opkopers kopen leidt tot onzekerheid in de gemeenschappen. Alle producenten kijken naar elkaar en er zijn geen gronden meer om samen een front te vormen.

Interesse voor thee uit Laos Oxfam artikel

Lao Farmers Products

LFP groepeert theeboeren in het noorden en het zuiden van Laos. Momenteel zijn het vooral de boeren in het noorden die te maken krijgen met de opkopers uit China. Niet alleen de nabijheid doet hen over de grens kijken, ook de extreem goede kwaliteit van de thee. LFP staat machteloos, want ze kunnen de hoge prijzen van de Chinezen niet evenaren. De boeren zijn gevoelig voor de druk van de grote kopers en kiezen voor snelle winst en een tijdelijk beter inkomen.

Op die manier ondermijnen ze zelf alle inspanningen om een sterke coöperatie te worden. Want ook al kan LFP niet rechtstreeks het verschil maken door een betere prijs te bieden, kan de aanwezigheid van een stabiele koper zoals LFP een opwaartse druk hebben op de prijzen, ook de prijzen die de opkopers betalen.

LFP probeert de boeren wel duidelijk te maken dat eenmalig verkopen aan hoge prijzen geen garantie biedt voor de toekomst. En probeert hen mondiger te maken zodat ze goede contracten kunnen onderhandelen met de opkopers. Maar, zolang de LFP zelf niet meer thee kan verkpen, staat de organisatie niet stevig in haar schoenen om de boeren aan zich te binden. Daarom promoot Oxfam-Wereldwinkels deze thee in haar wereldwinkels. En brengt het LFP in contact met potentiële kopers in Europa, bv. op de Biofach-beurs in Duitsland.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief