Internationale handel is ook oneerlijk

14.09.2017 producten

Hoezo, een oneerlijke campagne?

‘Hé rosse! Alleen voor jou een gratis blikje’ … We lanceren onze nieuwe frisdrank met een opvallende campagne die laat uitschijnen dat alleen mensen met rood haar een gratis blikje krijgen. Waarom? We willen jullie laten ondervinden hoe het voelt om oneerlijk behandeld te worden. Boeren in het Zuiden voelen die oneerlijkheid elke dag.

Hoe zat dat ook alweer?
Koffie en cacao, thee en suiker: elke dag importeert het Noorden tonnen grondstoffen uit het tropische Zuiden. Grondstoffen die we niet zelf kunnen produceren. Hoe komt het dan dat veel boeren in Afrika, Azië en Zuid-Amerika worstelen om hun hoofd boven water te houden?

Er schort iets aan de manier waarop we internationaal handel drijven. Handelsregels worden geschreven op het lijf van de sterkste landen en de grootste ondernemingen. Het ontwikkelende Zuiden, maar ook consumenten en belastingbetalers hier, betalen de prijs.

Oneerlijke regels
Internationale handel zit vol oneerlijke regels die boeren in het Zuiden arm houden. Invoertarieven benadelen bepaalde landen uit het Zuiden, tariefescalatie, een oplopend invoertarief wanneer grondstoffen verder verwerkt worden, zorgt ervoor dat er geen verwerkende industrieën ontstaan in het Zuiden en de meerwaarde op afgewerkte producten zoals koffie en chocolade alleen in het Noorden verdiend wordt.

Landen in het Noorden blijven hun landbouw subsidiëren, dat kost handenvol belastinggeld en vervalst de concurrentie met kleinschalige boeren in het Zuiden

Geen regels waar er zouden moeten zijn
Een handvol bedrijven kan uitgroeien tot giganten die zich alles kunnen permitteren.
Kosten zoals milieuvervuiling of waterverspilling worden niet meegerekend in de prijs van een product. Daardoor is ons dominante landbouwmodel – grootschalige, geïndustrialiseerde monocultuur – vandaag goedkoper dan duurzame landbouw.
Grote ondernemingen betalen geen of nauwelijks belastingen in de landen waar ze grondstoffen kopen en leveren dus geen bijdrage aan de ontwikkeling van die landen.

Een eerlijk wetgevend kader kan ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om de vruchten van internationale handel te plukken. Laten we dus onze beleidsmakers oproepen om het speelveld te hertekenen!

Meer weten?
 

Internationale handel is ook oneerlijk Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief