Is een eerlijke prijs wel voldoende?

13.07.2017 eerlijkehandel

Als sinds haar ontstaan hecht de fairtradebeweging veel belang aan het betalen van een eerlijke prijs. Die moet de producenten in staat stellen een rendabele activiteit te ontwikkelen. Zo kunnen ook zij de vruchten plukken van hun harde werk. Maar gaat een eerlijke prijs de situatie van de boeren echt verbeteren? Dat is een zeer terechte vraag.

We moeten er geen doekjes om winden. Een eerlijke prijs is maar een pleister op de wonde. Maar het is tenminste een pleister. Net als de andere concrete voordelen die samenwerken met Oxfam heeft voor een producentenorganisatie: ze kunnen rekenen op een langdurige samenwerking, we begeleiden hen in hun zoektocht naar klanten in Europa, we delen met hen onze ervaring met het versterken van coöperaties wereldwijd, enzovoort. Op dit moment allemaal onmisbaar voor de producentenorganisaties met wie we samenwerken. De ondersteuning en de extra verkoop die ze via Oxfam hebben, betekent voor hen heel wat. Bovendien is het voor ons een manier om aan jou (en onze beleidsmakers) te laten zien dat eerlijk handelen echt wel kan. Maar theoretisch bekeken zijn het allemaal ‘maar’ pleisters op de wonde. Heel nodige en nuttige pleisters, maar ze zullen niet volstaan. Wat echt nodig is, is een structureel andere handel waarbinnen producenten de vruchten kunnen plukken van hun werk. Daarom blijven wij actie voeren en politici aan hun mouw trekken: dóe iets aan die etterende wonde die de internationale handel is. Maak de regels eerlijk en voor iedereen gelijk.

Een eerlijke prijs is voor heel wat producten is dringend nodig, maar volstaat niet om de problemen van de mensen in het Zuiden op te lossen. Voor Oxfam is eerlijke handel meer dan een fairtradelabel en een eerlijke prijs. Ons ultieme doel is de wereldhandel écht eerlijk te maken. We willen dat iedereen die betrokken is bij de handels- en productieketen van een product er beter van wordt. En niet alleen de grote jongens die alle macht en winst naar zich toe trekken. In de ideale handelsketen krijgt een cacaoboer in Ivoorkust een eerlijke prijs, maar kunnen ook de havenarbeiders, de arbeiders op containerschepen en die in de Belgische chocoladefabriek rekenen op een correct loon en goede arbeidsomstandigheden. Én betaal jij in de winkel een juiste prijs, en niets meer.

Om dat einddoel te bereiken zal het niet volstaan de boeren in het Zuiden wat meer te betalen. Want dat ze nu vaak te weinig krijgen, is maar één symptoom van een veel groter probleem: de oneerlijke regels van de internationale handel. Dat is een structureel probleem dat we alleen kunnen oplossen als we het bij de wortels aanpakken. Daarom voeren wij actie en gaan we praten met beleidsmakers, want zij hebben het heft in handen om de oneerlijke handelsregels te herschrijven. 

Is een eerlijke prijs wel voldoende? Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief