Klimaatverandering verstoort koffieteelt in Congo

04.01.2016 congoklimaatkoffieraek

Congo heeft alles in huis om uitstekende koffie te produceren. De koffieplanten groeien op meer dan 2000 meter hoogte in vruchtbare, vulkanische grond en geven koffiebonen van superkwaliteit. Dat is het goede nieuws. Maar er is ook slecht nieuws… De klimaatverandering steekt stokken in de wielen.

Het klimaat, jarenlang de bondgenoot van de koffieproducenten in Kivu, laat hen sinds een paar jaar in de steek. Er valt te veel regen, of te weinig. De koffie rijpt te snel, of te traag. Dat schaadt de oogst. De grootste vijand van de koffie, de koffiekever, profiteert van dit nieuwe klimaat. Hij doorboort de koffiebonen en maakt ze onverkoopbaar. Een doorboorde bes verpest de smaak van de koffie en zorgt ervoor dat een volledige container kan afgekeurd worden.

Samen met Oxfam zoeken de producenten naar milieuvriendelijke manieren om de koffieplanten te beschermen tegen de klimaatverandering. Zodat zij hun belangrijkste bron van inkomsten niet verliezen. En zodat jij kan blijven genieten van unieke Congolese koffie.

Wat kan jij doen?

Vertel het verhaal van Oscar verder! Laat je vrienden en familie proeven van zijn koffie en vertel zijn verhaal erbij. Dat is de makkelijkste manier om de producenten in Congo vooruit te helpen.

Congo Minova dec 2014 / © Eric de Mildt. All rights reserved

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief