Koffie uit Oost-Congo

08.01.2019 congokoffiesopacdi

De Koffie Barometer schetst een triest beeld van de koffiesector. Terwijl grote fusies en overnames er de toon zetten, gaat er amper aandacht naar de steunpilaar van de sector: de koffieboeren. Zij moeten het nog steeds stellen met extreem lage inkomsten, terwijl hun grond jaar na jaar verder uitgeput raakt. Oxfam-Wereldwinkels en de andere auteurs van het onderzoek trekken aan de alarmbel bij alle spelers in de handelsketen.

Ondertussen doet Oxfam wat het kan voor de koffieboeren.

  • Oxfam Fair Trade koopt de groene koffie rechtstreeks aan bij een coöperatie van kleinschalige producenten, gevestigd in het hoogland langs het Kivumeer. De vruchtbare vulkaanbodem in deze bergachtige streek leent zich perfect om uitzonderlijke arabicakoffie te telen.
  • Terwijl in de Congolese Kivustreek de spanning stijgt over de aankomende verkiezingen, lanceren wij een nieuw product uit deze regio. En wel eentje dat de echte koffieliefhebbers zal plezieren: single origin koffie uit de hooglanden rond het Kivumeer, in boontjes om zelf te malen of in je espressotoestel te gebruiken. Niet de gemakkelijkste manier om handel te drijven, wél een unieke koffie in jouw kopje. Proef ‘m snel!

Oxfampartner Sopacdi in Kivu, DR Congo

Sinds 2010 is Sopacdi de Oxfampartner in Kivu, DR Congo. Enkele mooie resultaten voor Sopacdi:

  • Gestart met enkele honderden leden, vandaag klokt de coöperatie af op meer dan 10.000 koffieboeren.
  • In 2010 voerde Sopacdi de eerste container uit, vandaag exporteert men 15 à 20 containers!
  • De bouw van 3 wasstations voor de koffiebessen Een eigen kantoor en een ruime opslagplaats
  • Groot aantal droogtafels. Het aantal tafels dat de coöperatie heeft om koffiebonen in de zon te laten drogen, bepaalt hoeveel koffie men kan verwerken, alsook de kwaliteit.
  • De bouw van een eigen kwaliteitslabo en de opleiding van een koffieproever helpen Sopacdi om de kwaliteit van haar koffie over het hele productieproces nauwgezet op te volgen.
  • Dankzij de vormingen die de boeren kregen, verbeterde de kwaliteit van de koffie en werd de productie milieuvriendelijker (erosiebestrijding, composteren en schaduwteelt…)
  • Oxfam Fair Trade begeleidt hen in de zoektocht naar meer afzet op de internationale markt bv. door een bezoek aan de Biofach-beurs in Duitsland om zo contact te leggen met nieuwe klanten.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief