Lieve Blancquaert: “In mijn ideale wereld is alles van eerlijke handel”

28.10.2015 oxfam-wereldwinkels

Jean-Luc Dehaene in een wijnvat. Dat was de allereerste foto die Lieve Blancquaert maakte voor Oxfam. Tien jaar geleden al. Intussen werd het een reeks van meer dan dertig opvallende beelden. Tv-presentatoren naast vorsten en heiligen. Serieuze journalisten, schrijvers en popzangeressen. Een stoet van bonte pluimage trok aan Lieves lens voorbij. Maar altijd hield ze één duidelijk doel voor ogen: beelden maken die eerlijke handel in de verf zetten.

Waarom ben je voor de campagne van dit jaar vertrokken van een reeks bekende schilderijen?
Door met schilderijen te werken, zetten we letterlijk eerlijke handel in de verf. Onze insteek was dat het vandaag nog altijd een kunst is om aan eerlijke handel te doen. Terwijl het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Net als kunst zouden producten van eerlijke handel voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Maar dat zijn ze niet: je moet nog altijd moeite doen als je eerlijke producten wil kopen. In mijn ideale wereld zou alles van eerlijke handel zijn. Zodat je niet moet twijfelen als je iets koopt, waar dan ook, of het op een eerlijke manier tot stand gekomen is of niet. Da’s een nobel doel. Naïef misschien, maar dan ben ik liever naïef.

Was het moeilijk deze zes bekende Vlamingen om te toveren tot deze iconische figuren? 
Het idee kwam niet van mij en ik moet toegeven dat ik er in het begin moeite mee had. De originelen zijn zo’n sterke portretten, echt iconische kunstwerken. De Mona Lisa, werk van Van Gogh en van Warhol … Het was voor mij een uitdaging om daar iets mee te doen. Maar vandaag ben ik superblij dat we ervoor gegaan zijn. De bedoeling is dat deze beelden je aandacht trekken en zo je interesse wekken in het werk van Oxfam-Wereldwinkels. Ik denk wel dat we daarin gelukt zijn.

Hoe verliepen de fotoshoots?
Vooral de voorbereiding was intens. De achtergronden moesten een perfecte nabootsing van het origineel zijn, elk detail in de kostuums moest kloppen, we moesten de juiste fairtradeoorbel vinden voor Clara Cleymans enzovoort. De fotoshoots zelf verliepen daarna best vlot. Bekend of niet, iemand die zich engageert om hieraan mee te werken, is per definitie een toffe mens. Dus die gaat er dan wel voor om het resultaat zo straf als mogelijk te maken. Zoals Mauro die zijn baard speciaal hiervoor afscheert, zich als een vrouw laat optutten en zich helemaal laat transformeren tot Frida Kahlo.  Zo schoon.

Waarom zet jij je schouders elke keer opnieuw onder deze campagnes van Oxfam-Wereldwinkels?
Dit is iets wat ik doe vanuit mijn hart. Oxfam, en eerlijke handel in het algemeen, zijn voor mij echt belangrijk. Ik ben elke keer verbaasd dat we nog campagnes zoals deze moeten maken. Dat niet iedereen fair trade een voor de hand liggende keuze vindt. Neen, het is nog altijd nodig om mensen er op attent te maken hoe belangrijk het is aan eerlijke handel te doen.

Je bent met Oxfam-Wereldwinkels meegereisd naar enkele producenten in het Zuiden. Wat is je daar opgevallen?
Ik ben inderdaad al een paar keer getuige geweest van wat Oxfam doet op verschillende plaatsen in de wereld. Ik heb wijnproducenten bezocht in Zuid-Afrika, koffieboeren in Midden-Amerika, theeplukkers in Sri Lanka, enzovoort. Telkens viel het me op wat het voor een kleine boer betekent om lid te zijn van een coöperatie en zo samen met collega’s veel sterker te staan. Zodat ze niet overkoepeld en overspoeld worden door gigantische bedrijven die zich alles kunnen permitteren in die afschuwelijke internationale handel die er is op dit moment. Dat pakken de mensen van Oxfam-Wereldwinkels echt aan. Ze geven die boeren een eerlijk afzetkanaal, zodat die zelf aan een betere toekomst kunnen werken. Maar ze zetten ook alles op alles om de regelgeving van de internationale handel eerlijker te maken. Zodat die boeren uit het Zuiden ook de vruchten kunnen plukken van hun werk. Want ze maken echt goede producten die we hier in Europa zeker kunnen smaken.

Is het voor jou persoonlijk een kunst om eerlijk te zijn?
Net als de meeste mensen, ben ik ook niet altijd honderd procent eerlijk. Maar als ik niet eerlijk ben geweest, dan voel ik mij altijd een beetje ongemakkelijk. Ik vind het fijn om eerlijk te zijn, zelfs al is het soms een beetje lastig. De eerlijke weg is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar op lange termijn is het wel de beste, denk ik.

Lieve Blancquaert: “In mijn ideale wereld is alles van eerlijke handel” Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief