Lobby tegen oneerlijke handelspraktijken: stand van zaken

08.11.2018 europeseuniemensenrechtenoneerlijkehandelspraktijkenzorgplicht

Deze lente deed de Europese Commissie een voorstel voor Europese regelgeving tegen oneerlijke handelspraktijken. Sarah Vaes, Politiek-Zuid-medewerker van Oxfam-Wereldwinkels, houdt jullie op de hoogte van de stand van zaken.

Deze lente deed de Europese Commissie een voorstel voor Europese regelgeving tegen oneerlijke handelspraktijken. De afgelopen maanden was het aan het Europese Parlement om haar opmerkingen op dit voorstel te geven. Wij bestookten de parlementsleden met advies en ideeën om het voorstel van de Commissie sterker te maken.

Het gevaar bestond dat de bescherming van niet-Europese producenten uit het voorstel zou worden geschrapt. Dit zou oneerlijke handelspraktijken van EU naar niet-EU producenten kunnen verschuiven. Dat wouden we dus vermijden!

Ook vreesde we voor vertragingen. Met de Europese verkiezingen in zicht zou dat geen goede zaak zijn.

In samenwerking met NGO’s in verschillende lidstaten trachtten we om sterke argumenten tot bij de parlementsleden met doorslaggevende stem te krijgen. Verder moedigden we het parlement aan tot spoed.

En alvast één stap is gezet: eind oktober rondde het parlement haar opinie af, zonder de bescherming voor niet-Europese producenten uit het voorstel te schrappen.

De onderhandelingen met de Europese Commissie en met de lidstaten zijn nu opgestart. Als iedereen op schema blijft, kan de richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken er in april 2019 liggen!

Opinie Sarah Vaes Oxfam oneerlijke handel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief