Lokale boerencoöperaties hebben toegang nodig tot de internationale markt

07.05.2018 cacaochocoladecooperaties

Jammer genoeg worden we vaak geconfronteerd met heel zwakke coöperaties en boeren die niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Oxfam-Wereldwinkels ondersteunt deze lokale boerencoöperaties op weg naar een groter deel van de reep.

Wanneer cacaoboeren verkopen aan een opkoper, krijgen ze de laagste prijs. Maar als ze samenwerken en de touwtjes zelf in handen nemen, kunnen ze meer verdienen. Elke tussenschakel die verdwijnt maakt dat de boer zelf meer verdiend. Zo verdienen cacaoboeren meer geld door hun oogst samen te leggen en deze zelf tot aan de haven te brengen.

Cacaoboeren verdienen meer geld door hun oogst samen te leggen en deze zelf tot aan de haven te brengen.

Oxfam Fair Trade probeert dus zoveel mogelijk rechtstreeks aan te kopen bij lokale boerencoöperaties. Dat is niet eenvoudig, want cacao-coöperaties voeren hun product meestal niet zelf uit. De meeste boeren uit Ivoorkust verkopen aan tussenhandelaars die daarna doorverkopen aan grote traders of vermalers als Barry Callebaut, Olam of Cargill.

Cacaoboeren verdienen meer geld door hun oogst samen te leggen en deze zelf tot aan de haven te brengen.

Onze handelspartner Ecookim voert wél zelf uit. Ecookim is een koepel van 23 coöperaties die de krachten bundelen en inzetten op goed bestuur en professionalisering. Het model werpt vruchten af en de plannen voor een eigen cacaoverwerkingsfabriek zitten in de pijplijn. Het zou de eerste Ivoriaanse coöperatie zijn die dat voor elkaar krijgt.

Daarnaast willen we ook boeren die nog niet goed georganiseerd zijn ondersteunen. Zo helpen we de kleine boerencoöperatie COOPASA in Ivoorkust met het versterken van hun organisatie. Een sterke coöperatie kan rekenen op betrokken leden, transparante financiën en een vakkundig commercieel beleid. Op die manier is de coöperatie gewapend voordat ze een volgende stap zet: zelf verkopen op de internationale markt.

Geef België een reden om echt trots te zijn. Strijd mee met Oxfam-Wereldwinkels voor eerlijke chocolade! #FairChocolate

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief