Meer dan handel

14.03.2018 onderwijs

In maart kwam het 5de jaar Latijn-Wetenschappen van het Atheneum Voskenslaan uit Gent langs bij Oxfam-Wereldwinkels. Zij hielden een “dag van het sociaal engagement” en gingen daarom een dag meedraaien in een organisatie die een wezenlijk verschil maakt op dat vlak. Ze waren bij Oxfam dus aan het goede adres. Na die dag maakten ze een verslag.

Oxfam is een organisatie vol hartverwamende mensen die als doel hebben om een steentje bij te dragen aan een betere samenleving. De verschillende diensten hebben elk hun eigen onmisbare verantwoordelijkheden en vormen zo samen een goed geoliede beweging.

Voor velen roept de naam Oxfam een beeld op van eerlijke handel en betere werkomstandigheden voor lokale bevolking. Wanneer we op bezoek gingen bij het verdeelcentrum werd dit dan ook bevestigd. Tijdens een boeiende uiteenzetting over de organisatie kwamen de vele doeleinden naar boven. Tot onze verbazing kwamen we o.m. te weten dat de organisatie bestond uit meerdere vertakkingen.

Meer dan handel Oxfam artikel
Door deze klasexcursie hebben wij ondervonden dat er veel meer achter oxfam schuilt dan enkel de handel en wereldwinkels.
5de jaar Latijn-Wetenschappen Atheneum Voskenslaan Gent

Onze gids Yves Boussen zei ‘We geven ze geen vis, we leren ze vissen’. Oxfam-Wereldwinkels ondersteunt lokale boeren  bij het telen en onderhouden van gewassen zonder het gebruik van pesticiden, helpen hun met het opstellen van ‘business plannen’ voor de verdere economische en sociale ontwikkeling van hun bedrijf of coöperatie.

Wanneer we chocolade kopen van commerciële merken is het mogelijk dat dit product tot stand is gebracht door onder andere kinderslavernij en corruptie.

Dat er duidelijke doelstellingen zijn voor de organisatie is duidelijk te merken op de kantoren van Oxfam zelf. Tijdens onze rondleiding in het gebouw was ik meerdere malen onder de indruk over de opgewekte sfeer onder de mensen. Nadat een medeleerling vroeg wat ze zou moeten studeren om bij Oxfam te werken antwoorde Yves: ‘ Er zijn hier mensen met veel verschillende opleidingen, hetgene dat hun verbind is de liefde en overtuiging voor ‘fair trade’, zonder dat kom je hier niet terecht. En die overtuiging was te voelen doorheen het hele gebouw. Mensen die dagelijks werken om de wereld een betere plek te maken.

Wanneer we chocolade kopen van commerciële merken is het goed mogelijk dat dit product tot stand is gebracht door onder andere kinderslavernij en corruptie. Door ons bewust te maken van deze slechte omstandigheden denk ik dat de meesten van ons meer zullen letten op een ethisch koopgedrag. Vele mensen kennen bepaalde aspecten van de organisatie misschien niet. De informatie die wij vandaag als klas hebben opgedaan moet nog meer verspreid worden in de hoop om alle handel fair te maken!

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief