Meer en meer fair trade

05.09.2017

In het voorjaar mocht rector Luc De Schepper de ‘QUE?!’-award van Oxfam-Wereldwinkels in ontvangst nemen. De kers op de taart van een jarenlange samenwerking rond eerlijke handel en een stevige schouderklop voor het straffe sensibiliserende parcours dat de Hasseltse Universiteit in 2016 aflegde. De voorzitter van de Paraguayaanse biosuikercoöperatie Manduvirà kwam deze prijs overhandigen. En Luc De Schepper is er terecht trots op. “We noemen onszelf een ‘civic university’. Dat betekent dat we naast de overdracht van kennis ook actief elementen inbouwen die van studenten goede burgers maken. Fair trade hoort daar uiteraard bij.” 

“Het begrip ‘civic university’ komt uit Engeland, de universiteit van Newcastle gebruikte het als eerste. Steeds meer universiteiten wereldwijd streven ernaar een ‘civic university’ te worden. Net als wij zetten ze hun schouders onder projecten waar ze zelf niet meteen baat bij hebben, maar omdat ze binnen de maatschappij een zekere verantwoordelijkheid willen opnemen. Daar kan ik uiteenlopende voorbeelden van geven. Wij stimuleren de laatstejaarsstudenten om een thesis te schrijven over een actueel maatschappelijk thema. We hebben een groter percentage internationale studenten dan andere Vlaamse universiteiten, waaronder heel wat mensen uit ontwikkelingslanden. Maar we hebben ook het oude gevangenisgebouw gekocht en gerenoveerd, want we vinden het onze taak te voorkomen dat zo’n waardevol gebouw zou verkrotten.”

Verkocht aan eerlijke handel

“Eerlijke handel werd op de UHasselt een belangrijk thema door de campagne ‘Ik ben verkocht’ in 2006. Deze universiteit was al snel ‘verkocht’ en in de jaren die volgden publiceerden we over fair trade in ons magazine, kon je Oxfam-producten vinden in ons studentenrestaurant en schreven enkele studenten handelsingenieur een eindverhandeling over fair trade. Zelf deed ik ooit mee aan een kookbattle met fairtradeproducten, samen met chef-kok Giovani Oosters. Als vertegenwoordiger van de universiteit geef ik via zulke acties  het signaal dat deze instelling eerlijke handel een warm hart toedraagt. ‘Ik ben verkocht’ was heel zichtbaar op de universiteit, en het sloeg ook erg aan. Zo waren we vertrokken.”

“Een mooi voorbeeld is de wedstrijd ‘SOS (h)eerlijk kotfood’, waarbij studenten gemakkelijk klaar te maken recepten met fairtradeproducten moesten verzinnen. Al jaren koppelen we de fairtradeactie ook aan de Wereldavond, die erg gesmaakt wordt door onze internationale studenten – hier studeren wel zeventig nationaliteiten. Die avond is er telkens een kookwedstrijd waarbij onze studenten uit alle windstreken iets klaarmaken met producten uit eerlijke handel. Het winnende recept serveren we achteraf in het studentenrestaurant.”

“Onze dienst Internationalisering trekt en ondersteunt alles wat hier gebeurt rond eerlijke handel. De laatste twee jaar is de samenwerking met de Oxfam-Wereldwinkel in Hasselt nog sterker geworden. Tijdens de Week van de Fair Trade is eerlijke handel elk jaar heel duidelijk aanwezig op de UHasselt. Zo is er een World Village, een fairtradeontbijt, personeelsleden kunnen een eerlijk lunchpakket bestellen in plaats van boterhammen mee te brengen, er zijn workshops en debatten … In 2015 konden we zelfs minister van ontwikkelingssamenwerking Decroo strikken voor een lezing en debat. De ‘QUE?!’-award die we nu gekregen hebben voor al dit educatieve werk rond fair trade, is een stimulans om nog verder te gaan in ons engagement.”

Vanaf nu Oxfam-koffie?

“Momenteel vind je in ons studentenrestaurant al enkele fairtradeproducten. We werken goed samen met onze cateraar, die zelf ook Oxfam-fan is. Ook op onze after work drinks en jaarlijkse barbecue schenken we steevast wereldwinkeldranken. Maar in onze kantoren drinken we bijvoorbeeld nog niet systematisch Oxfam-koffie. We hopen daar binnenkort verandering in te brengen, maar doordat we gebonden zijn aan de regels voor openbare aanbestedingen gaat dit niet van vandaag op morgen. Onze dienst Aankoop bekijkt hoe we vanaf het nieuwe academiejaar Oxfam-producten in ons aankoopbeleid kunnen opnemen.”

“Fair trade sijpelt steeds verder door in alle geledingen van de UHasselt. Het initiatief komt zelden ‘van boven’, maar het zijn de medewerkers van de dienst Internationalisering, de proffen en de studentenraad die aan de kar trekken. De visie en de missie van de universiteit bepalen dat we een ‘civic university’ zijn, maar het zijn de mensen aan de basis die dit elke dag waarmaken.”

Meer en meer fair trade Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief