Meisjes moeten meer naar school

06.07.2015 vrouwenrechten

Amper 30% van de meisjes over de hele wereld zijn ingeschreven in een middelbare school. In veel landen zijn minder dan een derde van de universiteitsstudenten vrouwen. Eerlijke handel doet er iets aan.

Jongens eerst
In tal van culturen leeft nog de veronderstelling dat het meer voordelen heeft om een jongen naar school te sturen. Omdat zonen in de familie blijven wanneer ze trouwen, terwijl meisjes uitwijken naar hun schoonfamilie. Zo’n houding verstevigt het vooroordeel dat de plaats van meisjes thuis is, om voor de kinderen te zorgen en het huishouden te doen. Daarvoor heb je geen diploma nodig.

Wanneer ouders geconfronteerd worden met barrières zoals inschrijfkosten en uniformkosten, kiezen ze vaker om te investeren in hun zoon, niet in hun dochter. Onveilige verplaatsingen over lange afstand en een gebrek aan aparte toiletten op school, zijn nog redenen waarom meisjes minder vaak naar school gaan dan jongens.

In landen waar meisjes heel jong trouwen is de kans ook kleiner dat ze een deftige scholing krijgen.

Meisjes aan de macht
Scholing is noodzakelijk voor meisjes en vrouwen om op eigen benen te staan en zich te emanciperen. Maar er is meer. Meisjes met een opleiding kunnen gemeenschappen veranderen.

Meisjes die naar school gaan, stellen vastgeroeste gendervooroordelen in vraag. Ze respecteren zichzelf en worden gerespecteerd door anderen.

Waar meisjes naar school gaan, zien we een dramatische daling in het aantal kindhuwelijken. Wanneer alle meisjes ter wereld een middelbare schoolopleiding zouden volgen zouden er 2/3de minder kindhuwelijken zijn (EFA Global Monitoring Report 2012).

Meisjes en vrouwen zijn goed geplaatst om ervaringen door te geven aan andere mensen in hun omgeving. Zo verspreidt de kennis die ze opdoen zich sneller binnen een gemeenschap. Maar ook de economie vaart er wel bij. Wanneer bijvoorbeeld in India 1% meer meisjes een middelbare schoolopleiding volgen, stijgt het bruto binnenlands product met 5,5 miljard dollar (CIA World Factbook, RESULTS Education Fund and Global Campaign for Education).

Eerlijk naar school
Achtergestelde producenten in het Zuiden hebben vaak hulp nodig van hun kinderen om voldoende inkomen te genereren om de familie te onderhouden. Eerlijke handel helpt door een menswaardig inkomen voor de producenten te voorzien. Zo zijn de gezinnen niet meer genoodzaakt om hun kinderen continu als werkkracht in te zetten en komt er tijd vrij voor hen om naar school te gaan.

Van Costa Rica tot de Fillipijnen, overal ter wereld hebben fairtradeproducenten de fairtradepremie gebruikt om te investeren in schoolgebouwen en schoolmateriaal. Ook voor meisjes! Want eerlijke handel staat ook voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Lees het volledige artikel in FAIR, augustus/september 2014 

Meisjes moeten meer naar school Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief