Nieuw Oxfam Fair Trade-product: vers, Belgisch appelsap

06.11.2018 productensappen

Vanaf nu vind je bij Oxfam Fair Trade en in de Oxfam-Wereldwinkels ook producten die van veel minder ver komen. Oxfam-Wereldwinkels/Oxfam Fair Trade en zijn klanten investeren op deze manier in kleinschalige boeren die duurzamer willen gaan werken in het Zuiden èn in het Noorden.

Appels zijn bij uitstek een Belgisch product, daarom vervangt Oxfam Fair Trade haar appelsap door 100% vers, duurzaam en eerlijk Belgisch appelsap uit boomgaarden in omschakeling naar bio. Vanaf december 2018 vind je dus eerlijk, Belgisch appelsap bij Oxfam Fair Trade en in de Oxfam-Wereldwinkels.

  • 100% Belgisch appelsap zonder toevoeging van suiker of water
  • 100% omschakelingsfruit
    Dit betekent dat de teler volledig volgens de biologische principes werkt, in afwachting van het BIO-certificaat. Op Belgische bodem worden niet genoeg bio-appels geteeld om aan de groeiende vraag te voldoen. Daarom verwerkt Oxfam voorlopig appelen van boomgaarden in omschakeling naar bio.

Grens tussen Zuid en Noord vervaagt

Vandaag ontstaan veelzijdige voedselnetwerken die aandacht hebben voor de producenten en de omstandigheden waarin ons voedsel tot stand komt. Precies wat Oxfam Fair Trade al decennia lang doet als het over handel met het Zuiden gaat.

Oxfam Fair Trade verbreedt haar strijd voor een eerlijke handel. Want ook handel dichterbij verloopt niet altijd fair. Daarom willen we ook inzetten op fairtradeproducten “van hier”. Met het appelsap als primeur.

Nieuw Oxfam Fair Trade-product: vers
Onze focus blijft liggen op onze relaties met producenten uit het Zuiden maar er komt meer ruimte voor solidaire en duurzame noordproducten, voor korteketenproducten. Dat opent ook nieuwe kansen voor lokale samenwerkingen met producenten van dichter bij ons

Als voortrekker van eerlijke handel voelen we ons perfect thuis tussen coöperaties, boeren en activisten die de transitie willen maken naar een rechtvaardige en duurzame wereld. We zetten deze groeiende beweging graag kracht bij.

Ons noordkader kan zorgen voor waardevolle partnerschappen met producenten buiten het klassieke fairtradeveld. We gaan op zoek naar producenten die volgens onze visie in aanmerking komen om aan te leveren. Met deze producten willen we ons nog meer positioneren als geloofwaardige partij in de transitiebeweging en brengen we iets op de markt dat kleinschalige telers en consumenten met elkaar verbindt.

Transitie naar bio door boeren vertrouwen te geven

Door ons te engageren dit lokale Belgische appelsap af te nemen geven we boeren die ecologischer willen gaan werken het nodige duwtje in de rug. Zo durven ze de stap tot omschakeling naar biocertificering zetten. Het vooruitzicht van een stabiele afzet bij Oxfam Fair Trade geeft hen vertrouwen om duurzame en ecologische investeringen te doen.

Appelsap Oxfam

Eerlijke prijs voor de boeren

Lokale voedsel- en handelssystemen komen steeds meer onder druk te staan van de globale markt die vooral uit is op het maken van zoveel mogelijk winst. Onder andere door megafusies worden een handvol bedrijven en supermarkten steeds groter en machtiger. Boeren en consumenten worden zo de speelbal van de grote bedrijven die aan de touwtjes trekken.

Boeren dreigen niet meer uit de kosten te komen. Ze staan aan het begin van de handelsketen maar een leefbaar inkomen is niet vanzelfsprekend. Aan het andere uiteinde van de keten worden consumenten steeds vaker in een bepaald consumptie- en voedingspatroon gedwongen.

Voor dit appelsap betaalt Oxfam een eerlijke prijs die in overleg met de fruittelers tot stand kwam. Zo tonen we aan dat succesvol ondernemen en een rechtvaardig inkomen voor de boeren wel kunnen.

De Drie Wilgen, de leverancier waar Oxfam Fair Trade met samenwerkt, selecteerde drie Belgische appeltelers in omschakeling naar biocertificering

We hebben geïnvesteerd en volgen al alle regels voor biofruit, terwijl we pas over 3 jaar het biolabel en de daarbij horende prijs zullen krijgen. Die tijd moeten we zien te overbruggen. Daarom is het voor ons echt een meevaller dat onze natuurlijk geteelde appelen in het Oxfam-sap terechtkomen. Onze investering loont sneller dankzij deze samenwerking. We wisten vóór de oogst al zeker dat we alles zouden kunnen verkopen. Voor een prijs die al hoger ligt dan die voor niet-biologische persappels.
Frederik Defrère, appelteler

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief