Oxfam België organiseert de langste koffieklets voor de Week van de Fair Trade

08.10.2021

Oxfam-Wereldwinkels viert dan wel haar 50ste verjaardag, de strijd voor eerlijke handel blijft nog steeds hoognodig. Om dit te benadrukken organiseert de ngo tijdens de Week van de Fair Trade (6 tot en met 16 oktober 2021) De Langste koffieklets. Er worden allerlei koffieklets evenementen georganiseerd doorheen heel het land. Wie ‘kletst’ geeft meteen gewicht aan de politieke eis van Oxfam: politici, maak werk van eerlijke handel.

Oxfam nodigt iedereen uit om het onderwerp ‘eerlijke handel’ te bespreken, om van eerlijke handel gespreksonderwerp nummer 1 te maken bij een kopje Oxfam-koffie. Dat kan thuis, onder vrienden en familie, met collega’s op het werk, in de wereldwinkel, op een event … Iedereen kan zijn uurtjes koffieklets registreren op de website, zo wilt Oxfam De Langste Koffieklets organiseren en tegelijkertijd spreektijd afdwingen bij de relevante politici.

“Met De Langste Koffieklets willen we van eerlijke handel gespreksonderwerp nummer 1 maken, ons doel is nog steeds om alle handel eerlijk te maken en onze organisatie overbodig,” aldus Eva Smets,algemeen directeur van Oxfam België.

De sleutelrol van eerlijke handel

Het pleidooi voor eerlijke handel is onlosmakelijk verbonden met economische rechtvaardigheid, klimaatrechtvaardigheid, en genderrechtvaardigheid. Alle handel kan pas structureel eerlijk worden wanneer er ook op deze fronten iets verandert.

Onder het motto ‘Eerlijk duurt het langst” organiseert Oxfam Wereldwinkels tijdens de Week van de Fair Trade in Oost,- en West-Vlaanderen ook een heuse Koffie Tour. Ze trekken erop uit met de Oxvan en serveren op heel wat plekken gratis koffie!* Binnen de provincie Antwerpen zullen er in de Week van de Fair Trade tal van wandel en fietsroutes georganiseerd worden. In Vlaams Brabant vindt dan weer een prikkelende Nacht van de Fair Trade plaats waar ook Minister van ontwikkelingssamenwerking M. Kitir en Eva Smets aanwezig zullen zijn.

Oxfam zette als pionier fair trade op de kaart in België. Vrijwilligers, klanten en sympathisanten strijden al 50 jaar tegen structureel onrecht en machtsmisbruik en vóór ondersteuning van tientallen producentencoöperaties. Die strijd is nog niet gestreden. En intussen bevindt de wereld zich in een meervoudige crisis die vraagt om radicale oplossingen. Eerlijke handel speelt daarin een onmisbare rol, net zoals de duizenden Oxfam-vrijwilligers.

Noot aan de redactie

Beeldmateriaal kan je hier vinden.

*Alle regionale activiteiten staan hier

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief