Oxfam-bieren meteen in de prijzen op de World Beer Awards

20.08.2019

Oxfam Fair Trade, de handelspoot van Oxfam-Wereldwinkels brengt drie unieke bieren op de Belgische markt. En ze vallen in de smaak! Twee telgen van de JUSTE bierfamilie winnen meteen Zilver (JUSTE Bruin) en Brons (JUSTE Tripel) op de WORLD BEER AWARDS 2019.

  • Het bruine en tripel bier zijn de eerste fairtradebieren in hun soort op de Belgische markt
  • Belgisch vakmanschap en Fairtrade-ingrediënten uit het Zuiden
  • Belgische gerstemout en hop!
  • Vegan
  • 100% natuurlijk: geen additieven
  • Brouwerij gericht op duurzaamheid

Twee tendensen in de bierwereld: grootschaligheid vs. opmars van lokale brouwers

Tegen een achtergrond van grote bierbedrijven, (mega-)overnames en consolidaties van grote concerns ontstaat de laatste jaren een veelzijdige, artisanale biercultuur waar druk wordt geëxperimenteerd met oude receptuur, originele gisten en hopvarianten.

Die kleinschalige brouwers tonen zo dat het mogelijk is om de biermarkt niet volledig te laten domineren door enkele machtige bedrijven.

Oxfam Fair Trade ziet op die dynamische biermarkt nog een plaatsje voor een bier met lokale en fairtrade-ingrediënten. Samen met meester-brouwer Pierre Delcoigne uit Ath, die met zijn Brasserie des Légendes het ambacht in de vingers heeft en zijn sporen reeds verdiende met fel gesmaakte authentieke bieren waaronder Quintine en Goliath, gingen we aan de slag.

“De Oxfam-bieren zijn uitzonderlijk omdat we werken met Noord en Zuid ingrediënten. Dat is bijzonder en vind je niet in de Belgische biercultuur."
Pierre Delcoigne, meester-brouwer Brasserie des Légendes
JUSTE-bier: World Beer Awards

Natuurlijk bier van hier … met een wereldse toets

De bieren in de Brasserie worden exclusief en met kwaliteitsvolle basisingrediënten gebrouwen: mout, hop, puur water en gist. Ze zijn helemaal natuurlijk, zonder additieven.
De hergisting op fles zorgt ervoor dat de bruisvorming geheel natuurlijk verloopt. Samen met Pierre ontwikkelden we een origineel recept waarin het beste van twee werelden samenkomt.

“De Oxfam-bieren zijn uitzonderlijk omdat we werken met Noord en Zuid ingrediënten. Dat is bijzonder en vind je niet in de Belgische biercultuur,” zegt Pierre Delcoigne.

We werken volgens de principes van de korte keten. Voor ons bier gebruiken we gerst die afkomstig is van drie boerderijen uit de buurt van de brouwerij. Het mouten van de gerst gebeurt in Beloeuil, op 15 km. van Ath. Zelfs in een bierland als België is het heel uitzonderlijk dat er gerstemout van eigen bodem wordt gebruikt. Voor ons bier is dat grotendeels wél het geval.

Het grootste deel van de hop voor de JUSTE-bieren groeit op nauwelijks 100 kilometer van de brouwerij, in Vlamertinge bij Poperinge. Daarom mag het bier het logo ‘Belgische hop-Belgian hops’ dragen, dat de herkomst en de kwaliteit van de gebruikte hop garandeert. Naast de Belgische, bittere hop voegt de brouwerij een kleiner deel aromatische hop uit Duitsland toe.

Het meest originele aan dit bier is natuurlijk de toevoeging van fairtrade-ingrediënten. Rijst (JUSTE blond), quinoa, suiker en yuca (JUSTE tripel) en cacaonibs (JUSTE bruin), geven het bier de exotische toets die JUSTE zo bijzonder maakt. Want zo heet ons bier. De naam refereert naar het Engelse ‘just’, het Franse ‘juste’, het Italiaanse ‘giusto’, … en betekent rechtvaardig. En dat is het bier ook.

Met de ontwikkeling van dit bier tonen we dat het mogelijk is om een lokale specialiteit te maken met respect voor alle betrokkenen in de keten. We combineren traditionele Belgische ambacht met het vakmanschap van boerencoöperaties in het Zuiden. Het bier symboliseert hoe duurzaamheid een sociale én ecologische kwestie is en hoe het brouwen ook in handen kan blijven van kleinschalige ondernemers,” besluit Tom Ysewijn, beleidsmedewerker bij Oxfam-Wereldwinkels.

Meer info & achtergrond:

Je kan de bieren proeven in de lokale wereldwinkels en vanaf 26 augustus lanceren we het bier in de horeca met medewerking van o.a: Jeugdherberg De Snuffel (Brugge) Reiscafé Via Via, De Zomer van Antwerpen en Kapitein Zeppos (Antwerpen), De Vooruit en Het TheaterFestival (Gent), het Wereldcafé (Leuven) en De Egel en Koe-Vert (Hasselt).

Contacteer onze persverantwoordelijke

Yves Boussen

Perspagina

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief