Oxfam-biowijnen in De Standaard

11.02.2020 lariojanasagradafamiliawijn

Simonne Wellekens belichtte in De Standaard Magazine van 11/01/2020 enkele biowijnen van Oxfam, waaronder twee nieuwe flessen van onze partner La Riojana. Nu te vinden bij de wereldwinkel in je buurt!

BIO Ecologica Torrontés Brut 2019 ***(*)

“Wijn is één van de voorname speerpunten van de Oxfam-Wereldwinkels. Chili is de grootste leverancier gevolgd door Argentinië en recent Zuid-Afrika – eerlijke kwaliteit, rechtstreeks uit het zuiden.

Oxfam Fair Trade koopt deze schuimwijn gemaakt met de lokale torrontesdruif bij La Riojana, een coöperatie in het droge noordwesten van Argentinië waar weinig gewassen groeien.

De nieuwe ‘bio’ schuimwijn is een verfrissend aperitief met een licht goudgele glans en een continue sliert van fijne pareltjes. Geuren van witte bloemen wisselen met subtiele aroma’s van perzik, rijpe appel en citrusschil. Puur plezier in de smaak: fruitig, fris, elegant en sappig, voldoende droog met een fraaie lengte. Een uitstekende starter.”

BIO RAZA Selection Chardonnay 2018 ****

“Eveneens nieuw in het gamma van La Riojana is deze chardonnay gerijpt in Franse eikenvaten. Wijnmaker Rodolfo Griguol en zijn team focussen duidelijk op kwaliteitswijnen voor de export.

Geleidelijk aan wordt geconverteerd naar biologisch teelt. Tegen 2025 wil La Riojana 100% Fair Trade en 100% biologisch gecertificeerd zijn.

De frisse licht strogele kleur schittert in het glas. Aromatisch intens: floraal, tropisch fruit, perzik, ananas, vanille, wat rokerig met zeste. De smaak is puur en verfijnd, harmonieus en goed getypeerd. De perfect geïntegreerde eiktonen, de charmante stijl, de delicate molligheid, met daarnaast elegantie en goede zuren maken van deze chardonnay een prima versie voor bij gesausde visgerechten.”

BIO Lautaro Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2014 ****

“Een van de Chileense partners bij Oxfam Fair Trade is de kleine coöperatie Sagrada Familia. 22 boeren uit de Lontuévallei in Centraal Chili groeiden uit tot druiventelers en wijnexporteurs. Twee leden hebben verder afgelegen wijngaarden die biologisch gecertificeerd zijn.

De gran reserva verwijzend naar een vatrijping van 18 maanden heeft een mooie kersenrode kleur met een lichte ingetrokken rand. Ceder, zoete kers, peper en grafiet vormen het boeket dat je meteen thuisbrengt bij cabernet. In de mond volgt een krachtige en stevige vulling met afgeronde tannine in het middenstuk en kruidnagel en zoethout in het slot. Een smakelijke, evenwichtige wijn met een lichte alcoholpiek in de lengte. Uitstekende begeleider van winterse stoofpotjes.”

Over de auteur

Simonne Wellekens

Heeft reeds 20 jaar ervaring op de teller als wijnjournaliste voor De Standaard. Werd in 2019 verkozen tot Wine Lady of the Year.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief