Oxfam is grootste fairtradekoffiespeler in België

24.02.2020 koffie

Met jaarlijks zo’n 450 ton aangekochte Fairtrade gecertificeerde groene koffie voert Oxfam de top 10 aan van fairtrade koffiemerken in België. Oxfam heeft in België sinds de start van Fairtrade gelabelde koffie altijd de positie van koploper ingenomen en behouden. De top 10 is goed voor 80% van het totaal verkochte volume fairtradekoffie in België*.

Els De Causmaecker, dienst verkoop bij Oxfam Fair Trade: “Als organisatie die structurele verandering wil in handelsketens deze lijst aanvoeren, toont dat ons werk en onze aanpak geapprecieerd worden.”

Alle Oxfam Fair Trade-koffies zijn Fairtrade gecertificeerd en dragen het internationale Fairtrade label, voorheen Max Havelaar. Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium: “Via de vele jaren ervaring en de prominente marktleiderspositie in fairtradekoffie creëert Oxfam logischerwijs ook de grootste impact voor de boeren.”

Sinds 2003 verkocht Oxfam 6.600 ton gebrande fairtradekoffiebonen, dat wil zeggen 3,4 miljoen dollar aan uitbetaalde fairtradepremies* aan de coöperaties van koffieboeren waarmee Oxfam samenwerkt. Net daar zit het verschil. Oxfam doet veel meer dan alleen maar koffiebonen aankopen en verkopen. “We werken uitsluitend met coöperaties van kleine en kwetsbare producenten en kopen alle koffie rechtstreeks aan in het Zuiden. En we bieden de boeren een inkomensgarantie door een eerlijke prijs te betalen, lange termijnrelaties aan te gaan en  voorfinanciering aan te bieden,” zegt Adeline Vandorpe, koffie-aankoopster bij Oxfam Fair Trade.

Oxfam Fair Trade koopt naast de 450 ton groene koffiebonen voor het eigen merk nog zo’n 300 ton extra groene koffie aan per jaar die niet in de Oxfam Fair Trade koffie terecht komt maar doorverkocht wordt. In totaal betaalt Oxfam, bovenop de aankoopprijs jaarlijks 330.000 USD aan fairtradepremie aan coöperaties van kleine koffieproducenten in landen zoals DR Congo, Ethiopië en Peru.

In 1971 kocht Oxfam-Wereldwinkels de eerste zak fairtradekoffie uit Tanzania aan nog voor er van (fairtrade)labels sprake was. En in 2010 bracht Oxfam als enige op grote schaal terug koffie uit RD Congo op de Belgische markt. Bijna 50 jaar pionierswerk in eerlijke handel en koffie-expertise levert duurzame koffieteelt en een faire prijs voor de koffieboeren op. Oxfam als beweging strijdt voor structurele verandering. Met 6.500 vrijwilligers, doen we daarnaast ook aan sensibiliserend en beleidsbeïnvloedend werk.

* cijfers Fair Trade Belgium

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief