Oxfams recept voor jouw vegan menu

22.02.2019 vegan

Als fairtradebeweging helpen we je graag op weg om duurzamer te leven. En daar hoort plantaardig eten zeker bij. Of je het nu voor het klimaat doet of voor de dieren, vaker vegan eten is een goed idee. Lees deze tips, haal online of in je wereldwinkel enkele onmisbare ingrediënten … en je bent vertrokken!

Duurzaam consumeren? Probeer vegan!

Een waaier aan nieuwe combinaties van groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kruiden lacht je toe. Vul ze aan met seitan, tempeh, tofu en alternatieven voor zuivel en eieren, en je bord ligt overvol met plantaardig lekkers.

De vegan keuken is minstens zo veelzijdig als de klassieke, dus waarom zou je het niet een keer proberen? Vaarwel vlees, vis, kaas en eieren … welkom groentestoofpot en seitanstoverij. Mét frietjes en veganaise!

Wat maakt plantaardig eten duurzamer?

  • De veeteelt en de zuivelindustrie hebben een grote ecologische voetafdruk: uitstoot van broeikasgassen, hoog waterverbruik, bodemvervuiling … Vlees en andere dierlijke producten aan de kant laten staan, is één van de manieren om jouw voetafdruk te beperken.
  • Gewassen voor veevoeder nemen landbouwgrond in waarop plantaardig voedsel voor mensen verbouwd kan worden. De productie van één kilogram rundvlees kost minstens 10 kilogram graan. Plantaardige voeding produceren gaat dus een stuk efficiënter.
  • Kiezen voor plantaardige voeding, bespaart bovendien dierenleed.

Gezond vegan eten

Zorg dat je evenwichtig eet. Dat blijft de basisboodschap, of je nu een omnivoor bent of 100 % voor vegan gaat. Ook de nieuwe voedingsdriehoek stimuleert ons om meer plantaardige en minder dierlijke ingrediënten te eten. Voor onze gezondheid en die van de planeet.

Puur plantaardig eten is zeker gezond. Maar schrap niet zomaar de ingrediënten van dierlijke oorsprong van je menu. Zorg dat je ze op de juiste manier vervangt.

“Hoe meer zaken je schrapt, des te meer kennis je moet hebben om een goed voedingspatroon te houden,” vertelde de hoofddiëtist van UZ Antwerpen in Over Eten (VRT). Let er zeker op dat je genoeg calcium, ijzer, eiwitten, vitamine B12 en omega 3-vetzuren binnenkrijgt.

Twijfel je, praat dan eens met een diëtist. Of bekijk de tips van Try Vegan, een campagne die je op weg helpt om vaker plantaardig te eten.

6 onmisbare Oxfam-producten in jouw vegan voorraadkast

1. Cashewnoten
Een veelzijdig manusje-van-alles in de vegan keuken! Gepureerd maken ze je gerecht lekker romig (zoals in dit pastarecept), maar je kan er ook ‘kaas’ of vegaburgers mee maken.

2. Chiazaad

Hou je van bakken? Dan kan je niet zonder chiazaad. Het zal je verbazen, maar dit is een prima vervanger voor ei in koekjes en gebak. Eén ei vervang je door één eetlepel chiazaad, gemengd met 3 eetlepels water. Laat dat even rusten en na een kwartiertje krijg je een lobbige substantie die je kan toevoegen aan je recept. Geen chia in huis? Met lijnzaad lukt dit ook! Probeer het meteen in dit chocolate chip cookies-recept van Madam Bakster.

3. Dadels

Een zoete zonde, maar vergeleken met klassieke snoep een goede keuze! Dadels zijn rijk aan vezels en mineralen. Bovendien vrolijken ze uiteenlopende gerechten op: van granola, over gebak, tot een dampende tajine. Die van Oxfam zijn bovendien van de smeuïgste soort én ondersteunen de Palestijnse zaak. Fair trade en vegan ten top in één klein vruchtje!

4. Quinoa

In dit zogenaamde pseudograan – eigenlijk is het een zaad – zitten dubbel zoveel eiwitten als in zilvervliesrijst of tarwe. Net als peulvruchten en soja helpt quinoa je dus om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Bovendien kan je er alle kanten mee uit in de keuken. In de eerste plaats is het een fijne afwisseling voor rijst of couscous. Maar je kan er ook koekjes of een origineel ontbijtje mee maken!

5. Pure chocolade

Ligt het aan het feit dat cacao dopamine doet vrijkomen in je lichaam? Komt het omdat je precies weet waar jouw reep vandaan komt? Geen idee. Maar dat je van deze chocolade gelukkig wordt, staat buiten kijf. Kies jij voor het pure spul of voor deze intense tofu-chocoladetaart?

6. Wijn

Bij elk vegan gerecht past een wijn uit het brede Oxfam Fair Trade-aanbod. De meeste van deze wijnen zijn ook helemaal vegan. Dat wil zeggen dat er geen afgeleide dierlijke producten worden gebruikt tijdens de vinificatie. Vaak wordt immers gelatine, vislijm, ei-albumine of melkcaseïne om de nog troebele wijn te klaren, net voor het filteren. Bij onze vegan wijnen wordt in de plaats bv. kalksteen of benoniet gebruikt. Ook komen er geen dieren te pas aan de druiventeelt. Tenzij als natuurlijke onkruidbestrijders. 100 % gerust genieten, dus.

Goesting gekregen om aan de slag te gaan? Bekijk nog meer vegan recepten met fairtrade-ingrediënten, of blader eens door de uitgebalanceerde weekmenu’s van de Try Vegan-campagne!

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief