Partnerfonds steunt door brand getroffen wijnboeren in Chili

21.02.2017 chilividsecawijn

Oxfam-Wereldwinkels zet een solidariteitsactie op touw om de door de bosbranden getroffen wijnboeren in Chili te steunen met de wederopbouw van hun velden.

De bosbranden die begin dit jaar centraal Chili teisterden hebben zware gevolgen. Ook voor de wijnboeren waarmee Oxfam-Wereldwinkels samenwerkt. De impact zal voor de boeren en hun families nog jaren voelbaar zijn: het inkomstenverlies zal niet beperkt blijven tot de oogst van dit jaar. Daarenboven verloren verschillende families ook hun huizen in de vuurzee.

Vooral de producenten in de streek van Cauquenes, een provincie ten zuiden van de hoofdstad Santiago hebben hun werk in rook zien opgaan.

Partnerfonds steunt door brand getroffen wijnboeren in Chili Oxfam artikel

Luís Parra, wijnboer in Cauquenes: ”Het resultaat van een gans jaar werk is tot as herleid. We weten niet eens zeker dat het daarbij blijft. Misschien kunnen we onze oude wijnstokken niet meer redden.”

Steun het partnerfonds

País-druif

Op de afgebrande velden staan vooral sterke wijnstokken, vaak al honderd jaar oud, van de País-druif. Die ranken gedijen goed in de streek. Ze werden hier aangeplant door Spaanse missionarissen, sommige wijnranken zijn al meer dan 150 jaar oud.

“De vernielde wijngaarden zijn een levend patrimonium, dat met uitsterven is bedreigd. We zijn hard aan het werk om het labeur van verschillende generaties wijnboeren niet verloren te laten gaan. We moeten de oude país-wijnstronken redden. Ze zijn deel van het wijnpatrimonium van Chili,” zegt Felipe Zuñiga, voorzitter van de coöperatie van kleinere wijnboeren Vidseca.

Zo snel mogelijk heropbouwen

Net tijdens deze periode was Wim Melis, wijnaankoper bij Oxfam Fair Trade in Chili: “De kleinschalige producenten toonden een enorme veerkracht. Ze willen zo snel mogelijk hun velden heropbouwen en de productie terug opstarten. Hiervoor hebben ze materiaal (palen, draad, …) en o.a. meststoffen nodig. De heropbouw kost geld. Geld dat de boeren niet hebben, zeker niet met een mislukte oogst voor de boeg.”

Het Partnerfonds ondersteunt de wederopbouw

Oxfam-Wereldwinkels wil met hun Partnerfonds de getroffen regio en hun País-boeren ondersteunen tijdens de wederopbouw van hun wijngaarden. Sommige producentengroepen werken in zulke moeilijke omstandigheden dat extra steun meer dan welkom is.

Het Partnerfonds speelt in op ernstige en onverwachte situaties en helpt duurzame oplossingen te vinden voor structurele problemen bij de meest kwetsbare partners van Oxfam-Wereldwinkels.

Steun de getroffen boeren

Help ons om de getroffen boeren te steunen. Dat kan door een bijdrage te storen op het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels op rekeningnummer BE27 7805 9212 3173 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding ‘Solidariteitsactie Chili’. Je kan ook het Partnerfonds steunen voor andere projecten door te storten met vermelding ‘Gift’. Wist je trouwens dat een gift vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar is? Bedankt voor je steun!

Vanaf 15 april willen we het verzamelde bedrag overmaken aan de lokale organisatie, die de fondsen zal verdelen over hun getroffen leden.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief