Schadeclaims voor Duits suikerkartel

25.03.2015 machtsconcentratiesuiker

Enkele giganten controleren de suikerproductie in Europa. Dat de macht op de Europese suikermarkt bij een steeds kleiner wordend groepje bedrijven ligt, is niet alleen nefast voor de producent, maar evenzeer voor de consument. Onderstaand artikel toont dit mooi aan: kartelafspraken tussen de grote jongens in de Duitse suikersector zorgden ervoor dat hun klanten tot 10 procent te veel betaalden voor suiker!

Het regent mededingingszaken in Europa. Na omvangrijke kartelschandalen in de Spaanse en Franse zuivelsector, inclusief miljoenenboetes, lijken nu ook enkele reuzen uit de Duitse suikersector in nauwe schoentjes te zitten.Volgens de Duitse krant Handelsblatt hangen Südzucker, Nordzucker en Pfeifer und Langen verschillende schadeclaims boven het hoofd, waarvan de impact zou kunnen oplopen tot drie miljard euro. Aanleiding zijn kartelafspraken tijdens de periode 1990-2009, waardoor klanten tot 10 procent te veel betaalden voor suiker.

Ophef in de Duitse suikersector. Nadat de Duitse suikerproducenten Südzucker, Nordzucker en Pfeifer und Langen vorig jaar al 280 miljoen euro boete betaalden aan de federale mededingingsautoriteit, overwegen heel wat gedupeerde afnemers schadeclaims in te dienen voor de schade die ze geleden hebben. Concreet gaat het over 94 bedrijven, hoofdzakelijk retail en de zoetwarensector, die inzage hebben gevraagd in het dossier en mogelijk een schadeclaim voorbereiden. Een deel van hen diende al een schadeclaim in.

De bedrijven willen een schadevergoeding voor de meerprijs van gemiddeld 10 procent die ze vanaf de jaren '90 tot 2009 betaalden voor suiker. Als ze gelijk krijgen en ook de rechtbank akkoord gaat met de stelling dat de gedupeerde bedrijven excessieve schade hebben geleden door de prijsafspraken, dan zouden de schadeclaims kunnen oplopen tot drie miljard euro. Volgens de suikerbedrijven zou de hoge suikerprijs de retailsector geen schade hebben berokkend omdat ze de meerprijs gewoon doorgerekend zouden hebben aan de consument, maar het Hooggerechtshof liet al weten dat die redenering niet opgaat.

Schadeclaims voor Duits suikerkartel Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief