Scholenactie: waarom moet jouw school meedoen?

08.06.2020 cacaochocoladeweekvandefairtrade

Chocolade is big business, zeker in België. Maar de oneerlijke verdeling van de koek in de cacaosector zorgt nog steeds voor grote problemen bij miljoenen cacaoboeren in het Zuiden. Daarom verlengt Oxfam-Wereldwinkels haar campagne Bite to Fight en vestigt hiermee verder de aandacht op het belang van een eerlijk inkomen voor de cacaoboeren. We roepen de hele cacaosector op om werk te maken van hun zorgplicht voor de boeren. Roepen jullie mee?

Doe mee met de scholenactie

1. Eerlijk inkomen is een mensenrecht

scholenactie bite to fight 2020
De cacaoboer verdient vandaag gemiddeld een derde van wat hij zou moeten verdienen om een waardig leven te kunnen leiden. Een leefbaar inkomen is een mensenrecht. Het betekent geld voor voedsel, voor een woonst, voor essentiële basisbehoeftes zoals gezondheidszorg en onderwijs én een buffer om tegenslagen op te vangen. Vandaag is dat nog steeds een verre droom. Omwille van de extreme armoede worden jonge kinderen ingezet op de velden om zware arbeid te verrichten. Omwille van een gebrek aan scholing en kennis van zake blijven de boeren massaal ontbossen. De dieren in het woud, maar ook de klimaatdoelstellingen krijgen rake klappen. Cacaoboeren plegen zo roofbouw op hun eigen toekomst en die van hun kinderen.

Een zorgplicht is een wettelijk kader dat bedrijven er toe verbindt om de eventuele negatieve gevolgen van hun handelen inzake mensenrechten en milieu te voorkomen en aan te pakken. Oxfam brengt dit najaar een coalitie van bereidwillige bedrijven op de been om werk te maken van een deze zorgplicht.

Ondertussen is de situatie zo verontrustend dat Oxfam een extra Oxfam-premie bovenop de fairtradepremie betaald aan haar cacaoproducenten van Kanaan in Ivoorkust. De coöperatie gebruikt deze premie om aan duurzame landbouw te doen, de kinderen onderwijs te bieden, en de productiviteit en de kwaliteit van de teelten te verhogen. Dit alles moet er toe leiden dat de boeren binnen enkele jaren een waardig inkomen verdienen. Oxfam hoopt hiermee een voorbeeld te stellen voor de hele cacaosector.

Download de cacaobrochure voor meer informatie

 

2. Actie voeren is leuk

Als je de leuke foto’s van de vorige jaren ziet, dan weet je dat actie voeren helemaal niet saai hoeft te zijn. Meer nog, we moedigen dit aan, want de originaliteit van je actie is één van de criteria voor de scholenactie-wedstrijd!

Coöperatief leren Suiker 3de graad LO
Lesbrief eerlijke handel voor lager onderwijs
9 toffe teasers Suiker 3de graad LO
6 toffe teasers Cacao 3de graad LO

Doe mee!

Stimuleer jouw vrienden en vriendinnen, jouw leerkrachten en/of leerlingen om iedereen te informeren over dit onrecht. Doe een ludieke en/of laagdrempelige actie die jongeren en scholieren zo veel mogelijk prikkelt, en hen stimuleert mee op te roepen. Want de stem van velen klinkt steeds luider.

Doe mee met de scholenactie

Tot bij de cacaobonzen, de parlementen én de boeren in het Zuiden!

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief