Smeltkroesconfituur uit Limburg en Paraguay

05.09.2017 belegparaguayproducten

Heb jij ze al ontdekt in je wereldwinkel? De vier kleurrijke potjes confituur van ‘De Wroeter’? Ze zijn het resultaat van een fijne ontmoeting tussen Noord en Zuid: biofruit uit Limburg en biorietsuiker uit Paraguay. Laatst ontmoetten de producenten achter dit product elkaar ook echt, toen Luís Ruiz Diaz van de suikercoöperatie Manduvirà op bezoek kwam in ons land. 

De eerste Noordpartner

De Wroeter uit Kortessem bij Hasselt biedt zinvol werk aan mensen met een beperking, mensen met een psychiatrisch verleden, mensen die een rustpunt zoeken in hun leven, enzovoort. Ze maken er ambachtelijke kwaliteitsproducten, met een hart voor mens en natuur. Voor hun confituur kiezen ze resoluut voor biologische fairtradesuiker uit Paraguay. Daarmee scoorden ze goede punten bij de Partnercommissie van Oxfam-Wereldwinkels, die alle partners-producenten screent en goedkeurt. Sinds december 2016 is De Wroeter dan ook de eerste officieel goedgekeurde Noordelijke partner van Oxfam-Wereldwinkels.

Kruisbestuiving in de praktijk

Luís, suikerboer en voorzitter van de coöperatie Manduvirà, ging samen met een groep vrijwilligers van de Hasseltse wereldwinkel langs in de confituurmakerij van De Wroeter. Jan Venmans, de man achter het atelier, leidde hen rond. Ze kregen het hele productieproces te zien. Luís kan nu bij zijn collega’s getuigen over hoe hun suiker hier in een fruitig Limburgs eindproduct terechtkomt. Hij zag er onder meer de allereerste lading mangoconfituur vertrekkensklaar staan voor de wereldwinkels.

Misschien gaat deze verbroedering in de toekomst nóg verder. Manduvirà denkt eraan ook zelf bioconfituur te produceren, Jan Venmans van De Wroeter toont zich alvast bereid om zijn Paraguayaanse vrienden daarbij met advies bij te staan. En ook Oxfam staat uiteraard paraat.

Smeltkroesconfituur uit Limburg en Paraguay Oxfam artikel

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief