Storm in het glas wijn van La Riojana

11.04.2017 argentinielariojanawijn

Een tijdje geleden hadden we Nick Day op de koffie, Sales Director bij La Riojana. Met die coöperatie van wijnproducenten uit het noordwesten van Argentinië werkt Oxfam al sinds 2010 samen. Nick kwam de toekomstplannen van La Riojana bespreken en vertelde ons ondertussen hoe het de coöperatie vergaat.

Alles kwijt door El Niño

Voor de coöperatie was de oogst van 2016 de moeilijkste in jaren. Oorzaak daarvan ligt bij ‘El Niño’, een natuurfenomeen waarbij koel zeewater sterk opwarmt en zo het weer in grote delen van de wereld verstoort.

In Zuid-Amerika leidde El Niño tot veel neerslag en vrieskou en dat één maand voor de oogst. Een groot deel van de wijnstokken werd vernietigd. Vooral de witte wijndruiven leden eronder: bijna alle chardonnaydruiven gingen verloren. Sommige boeren van de coöperatie raakten alles kwijt. Gelukkig kan de coöperatie tussenkomen met financiële steun op korte termijn. Ook de schade bij andere wijnboeren in Argentinië was amper te overzien met een totaal verlies van 700 miljoen kilo druiven!

Ook de wisselkoers speelt een rol

Nick Day (rechts op de foto): “In 2016 hebben we dus die slechte oogst gehad, maar we zorgden er toch voor dat onze belangrijkste klanten, zoals Oxfam, hun wijn kregen. Wat ons ook pijn doet, zijn de slechte wisselkoersen op dit moment. Als de koers zwak is, dan verliest de wijnmakerij veel geld, want al onze prijzen zijn in dollar. Ook al proberen we een prijsbeleid op lange termijn te voeren en loyaal te zijn naar onze klanten toe, toch waren we om deze redenen genoodzaakt om begin 2017 een prijsverhoging door te rekenen. Als we een goede oogst hebben in 2017 en de wisselkoers is gunstig, kunnen we er weer bovenop geraken.”

Maar er is ook goed nieuws. La Riojana start in 2017 met de export van hun bio- en fairtradewijn naar Japan, Korea en Thailand. Bio en fair trade zijn voorlopig vooral geconcentreerd in de Europese markt, en recent ook in Canada en de VS. In Latijns-Amerika koopt men conventionele wijn. Nick: “De consumenten zijn zich veel minder bewust van de problemen waarmee producenten geconfronteerd worden en van wat een eerlijke prijs is.”

Storm in het glas wijn van La Riojana Oxfam artikel
Onze prioriteiten waren van in het begin duidelijk: investeren in basisvoorzieningen

Naar 100 % biologische teelt

De druiven van La Riojana zijn 100% fair trade en 25 % ervan wordt geteeld met biologische certificatie. Nick: “Onze doelstelling voor de komende 10 jaar is om te evolueren naar 100% biologische teelt. We willen in sommige dorpen kleine coöperaties oprichten met één groot terrein voor bioteelt, waarvan elke producent een deel krijgt.”

Voor La Riojana waren de prioriteiten altijd duidelijk: investeren in basisvoorzieningen. Nick: “Ons grootste project is de agro-technische beroepsschool in Tilimuqui. We begonnen met 33 studenten. Toen die afstudeerden, werd dat gevierd met een enorm feest met hun families, dat zelfs op de lokale televisie werd uitgezonden. Dit schooljaar zitten we aan 405 studenten en ondertussen worden er nog 12 klassen bijgebouwd.”

Op dit ogenblik zijn de bewoners nog aangewezen op een rondreizende dokter die één keer per week langskomt. Daarom wil de coöperatie een gezondheidscentrum oprichten met dokters, psychologen, oogartsen en verloskundigen. Ook is er geld besteed aan een cultureel centrum voor de werknemers. Al deze ideeën voor projecten zijn afkomstig van de producenten zelf. Ze bespreken de voorstellen tijdens de Algemene Vergadering en stemmen erover.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief